Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Свеста за медитација ја намалува болката

Тоа може да ја намали болката многу поефикасно од плацебо-аналгетикот, според една студија објавена во списанието Неврологија.

Водечкиот автор Dr. Fadel Zaidan и неговите колеги веќе ги забележаа ефектите на чекање, одвраќање, внимание, убедување, плацебо, хипноза, стрес, анксиозност, расположение и емоционална состојба на болка. Покажаната подобрена когнитивна и емоционална контрола помага да се намали болката; Мозокот, исто така, може да игра улога.

Различни медитативни техники може да се наречат "свесни", но постојат две големи категории кои покриваат сè: концентрација на внимание (SV) и отворена контрола (OK).

СВ е поврзан со одржување на внимание на одреден објект, на пример, проток на здив или надворешен објект. Добро ги вклучува ненасоченото препознавање на било кој сензорен, емоционален или когнитивен настан кој се јавува во умот, како и во медиумите на Зен.

Утврдено е дека медитацијата ја подобрува анксиозноста, депресијата и стресот. Ова се должи на зголемената когнитивна контрола, регулирање на емоциите и позитивен став.

Сегашната студија презема чекор кон научно докажување на механизмите на медитација, користејќи ги критериумите за болка и скенирање на мозокот за да утврди дали свесната медитација е само плацебо-ефект.

Седумдесет и пет здрави учесници, без болка, беа поделени во една од четирите групи: свесна медитација (OM), плацебо медитација (MP), плацебо-аналгетски крем (вазелин) и контролната група. Болката била предизвикана со користење на топлинска сонда за да се загрее мала површина на кожата, до 49 Целзиусови степени. Оваа температура предизвикува болка кај повеќето луѓе. Учесниците во студијата го оценија интензитетот на болката (физичка сензација на болката) и неговата непријатност (емоционален одговор). Предметите на мозокот беа скенирани со МНР пред и по експериментот.

Во групата ОМ, интензитетот на болка е намален за 27%, а емоционалниот аспект на болката е намален за 44%. Плацебо кремот намалена сензација на болка за 11% и емоционален аспект за 13%. Скеновите на мозокот покажаа дека во ОМ се активираат сосема различни делови од мозокот, во споредба со плацебо кремот. Тимот очекуваше некои преклопувања во областите на мозокот, помеѓу медитација и плацебо. Во пратеник, забележано е 9% намалување на болката и 24% од емоционалната непријатност.

Истражувачите открија нови објективни докази дека имаат единствен начин на кој концентрацијата ја намалува болката.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .