Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Првото клиничко испитување на трансплантацијата на матката во САД

Клиниката во Кливленд во Охајо ќе биде првата болница во САД која ќе спроведе клиничко испитување на трансплантација на матката, која може да им даде надеж на жени кои страдаат од неплодност на матката (МБ). Новото судење, предводено од д-р Андреас Цакис (Цакис), ќе вклучи вршење на трансплантација на матка кај 10 жени со неплодност. Оваа најава дојде само неколку недели откако на една група на истражувачи им беше дозволено да спроведат слично клиничко испитување во Велика Британија.

Постојат многу болести кои ја детерминираат матката неплодност, меѓу нив: конгенитално отсуство на матката, фиброиди и матката fibroids (бенигна неоплазма во матката), како и нарушувања како резултат на инфекција или хирургија.

Опции за третман за MB не се толку многу. И покрај можноста за усвојување на дете и сурогат мајчинство, постојат многу проблеми кои ги спречуваат жените да ги искористат овие можности. Ова се технички проблеми за време на постапките, како и можни лични, културни или правни причини.

Ситуацијата се промени во септември 2014 година, откако една жена од Шведска, која беше родена без матка, самата родила и родила здраво бебе по процедурата за трансплантација на матката.

Како ќе оди сè?

Минатиот месец, истражувачите почнаа да ги испитуваат жените на возраст од 21 до 39 години со МБ кои би се согласиле да учествуваат во клиничкото испитување, откако беше одобрено од институционалниот надзорен одбор во болницата. Секој потенцијален кандидат мора да поднесе серија ригорозни медицински и психолошки проценки. Само по ова може кандидатот да биде одобрен за учество во тестот, тогаш ќе следи строга процедура за подготовка.

Прво, женските јајници ќе бидат стимулирани да произведат неколку јајца, кои потоа се оплодуваат во лабораторија и се замрзнуваат.

Потоа ќе започне потрагата по донатор, која ќе се спроведува преку Либебанц - организација за снабдување на донаторски органи. Откако ќе добие согласност, ќе биде можно да се продолжи со постапката.

Трансплантацијата на матката од донатор до примач ќе трае 6-8 часа. Уште 12 месеци ќе бидат потрошени за целосно прилагодување на новиот орган и организмот едни на други. По ова, ќе биде можно да се произведе ИВФ. Пациентите ќе раѓаат царски рез. По неколку раѓања, матката ќе биде отстранета.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .