Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Скенирањето на мозокот ќе помогне да се предвиди будењето на пациентите од кома

Кома е состојба на длабок недостаток на свест од која не може да се разбуди со обични методи. Може да настане поради токсични супстанции, повреди или болести. Медицинските причини вклучуваат интоксикација, мозочни удари , тумори, инфекции, дијабетес и срцев застој што доведува до мозочна хипоксија. Кома, исто така, може да биде резултат на трауматска повреда, како удар на главата во несреќен случај или спортска повреда. Кома, исто така, може да биде вештачка, куративна, со цел да се излечи лице со трансцендентна, неподнослива болка. Лицето кое е во кома е несвесно и има минимална активност на мозокот. Луѓето се живи, но не можат да се разбудат.

Вообичаени знаци и симптоми на кома вклучуваат затворени очи, отсуство на 'рбетнички рефлекси, како што е недостатокот на одговор на светлина, отсуство на рефлексен одговор на екстремитетите кога се стимулирани и отсуство на болни рефлекси. Само неправилното дишење е зачувано. Тежината на кома се проценува со користење на Глазговска скала, која дава проценка на сериозноста на кома според неколку критериуми: отворање на очите, реакција на команди и доброволни движења како одговор на командата.

Кома може да трае неколку дена, недели или подолго. Обично, лекарите не можат точно да предвидат кога пациентот ќе се разбуди. Сепак, неодамнешното истражување покажа дека скенирањето на мозокот може да предвиди кога некое лице ќе се разбуди.

Во текот на студијата, функционална магнетна резонанца (МРИ) била изведена кај 27 лица во кома со тешки мозочни повреди и кај 14 здрави луѓе. Три месеци по повредата, четворица се вратија во свеста. Остатокот остана во минимално свесна или вегетативна состојба по 3 месеци.

Сите луѓе имале значително нарушување на врските помеѓу мозокот и задниот цинглулатор. Сепак, координацијата на активноста помеѓу задниот дел од врвот и медијалниот префронтален кортекс значително се разликува кај оние кои биле на лекување, во споредба со оние кои останале во минимално свесна или вегетативна состојба. Координацијата помеѓу овие два мозочни региони беше слична кај здрави учесници и кај оние кои се вратија во свеста.

Авторот на студијата, д-р Стеин Силва, вели дека се потребни повеќе истражувања пред овие резултати да се искористат за да се предвиди времето на будење на пациентите и кома.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .