Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Ризикот од самоубиство е поголем кај луѓето чии родители починале кога биле млади

Се знае дека родителите кои починале од самоубиство откриваат ментални проблеми. Поголем ризик од самоубиство подоцна бил детектиран кај сираче дете. Сепак, малку е познато за долгорочните ризици од самоубиство по смртта на родителите од други причини. Резултатите од истражувањето се објавени во списанието JAMA Psychology.

Во западните општества, 3-4% од децата страдаат од смртта на родителите. Ова е една од најтешките и потенцијално штетните трагедии на животот во детството. Додека повеќето деца и тинејџери се прилагодуваат на загубата на родител, други развиваат социјални и психолошки проблеми.

Со цел подобро да ги разберат овие факти и со цел да ги подобри мерките за спречување на самоубиства, д-р Ѓулдин од Универзитетот во Архус, Данска и неговите колеги ги следеа податоците од деца од три скандинавски земји до 40 години. Тие сугерираа дека ненамерната и самоубиствена смрт на родител плус заеднички гени го зголемуваат ризикот од самоубиство за потомците.

Тие ги користеа податоците од националниот регистар од 1968 до 2008 година за Данска, Шведска и Финска.

Вкупната база содржи 7.3 милиони деца. Од нив, 189.094 деца (2.6%), чиј родител почина пред детето да старее (18 години). Втората група вклучувала деца чии родители не умреле додека детето наполнило 18 години, тие ја сочинувале контролната група.

Смртта на родителот била поврзана со зголемен ризик од самоубиство на потомството, кое траело најмалку 25 години по смртта на родителите. Авторите откриле дека 265 лица (0,14%) од првата група починале од самоубиство. Во контролната група, само 0,07% умреле, двапати помалку. Апсолутен ризик од самоубиство беше 4 на 1.000 за момчиња и 2 на 1.000 за девојчиња.

Ризикот од самоубиство бил висок не само кај децата чии родители починале од самоубиство, туку и кај оние чии родители починале од други причини. Повеќето фатални случаи се момчиња, чии мајки починале како резултат на обид за самоубиство, како и првородените деца, и оние чиј родител починал пред детето имало шест години. Авторите велат дека последиците од смртта на родителите имаат долгорочни последици и долгорочен ризик од самоубиство, што може да се должи на животните услови во раните години.

Истражувачите истакнуваат дека навремена помош во надминување на загубата ќе му помогне на детето значително да ги намали долгорочните ризици.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .