Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Клетките ја кондензираат сопствената ДНК кога немаат кислород или хранливи материи

Клетките, за нормално функционирање, им треба пристап до најголем дел од нивната ДНК во отворен пристап, па молекулите што го читаат генетскиот код можат да пренесат инструкции за понатамошна синтеза на протеини. Истражувачите откриле дека кога клетките немаат кислород или хранливи материи, тие ја компактираат сопствената ДНК, што им отежнува на нормалните функции да ја продолжат синтезата на протеините.

Слични состојби на клеточен глад денес се среќаваат кај многу чести болести, како што се срцев удар , мозочен удар и рак. Така велат научниците од Институтот за молекуларна биологија во Мајнц, Германија. Заедно со колеги од други истражувачки центри пишуваат за нивното откритие во списанието "Геном Биологија" и укажуваат на тоа дека ова ќе обезбеди некои важни и нови клучеви во третманот на погоре опишаните болести.

Кога некое лице страда од срцев удар со CHD, или има акутен коронарен синдром или мозочен удар, ова може да доведе до долгорочна штета. Ова е затоа што под оваа состојба протокот на крв во срцето и мозокот е ограничен, погодените клетки страдаат од акутен недостаток на кислород и хранливи материи. Оваа состојба е позната како исхемија. Кислородниот глад, или хипоксијата, исто така, може да биде резултат на други болни состојби, како што се малигни неоплазми.

Во новата студија, научниците открија дека во овие услови на глад, ДНК во јадрата на погодените клетки драматично се менува, се смалува во тесни снопови. Резултатот е дека молекулите кои ги читаат генетските информации не можат да пристапат до генетскиот код, што доведува до целосно прекинување на работата на клетката. Кога се случува со клетките во срцето, тоа доведува до миокарден инфаркт; кога се јавува во мозокот, предизвикува удар на мозочното ткиво.

Високиот автор на студијата, д-р Џорџ Рид, вели дека сега молекуларните механизми за појава на такви состојби стануваат јасни. Друга важна карактеристика на нивната работа е употребата на нова технологија за ДНК-сензори, наменета за високо детално ДНК тестирање во клетките на ниво кое никогаш порано не било постигнато. Новата технологија е понатамошен развој на светлосна микроскопија со супер резолуција, што овозможува да се изучува хроматин - кондензирана форма на ДНК.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .