Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Омилено дете е повеќе склони кон депресија

Ако имате браќа или сестри, веројатно сте се расправале повеќе пати за тоа кој е миленик. Сепак, според една нова студија, излегува дека таквата мајка не е толку добра, бидејќи може да го зголеми ризикот од депресија .

Истражувачкиот ко-автор Џил Дојтор, професор по социологија на Универзитетот Пурдју во Западна Лафајет, Индијана, и неговите колеги ги објавуваат резултатите од истражувањето во "Журнал за геронтологија: општествени науки".

Студијата вклучи 725 возрасни деца од 309 семејства, кои исто така беа дел од проучувањето на несогласувањата во рамките на семејството - паралелен тековен проект со цел да се добијат податоци за подобро разбирање на односот помеѓу родителите и нивните возрасни деца.

Мајките во секое семејство беа на возраст од 65 до 75 години до почетокот на 2001 година. Исто така, користевме податоци за перцепциите на децата за тоа дали тие се најпосакувани или не, кои беа обезбедени од мајки. Поточно, истражувачите ги проучувале податоците за четирите критериуми на фаворизирање: детската перцепција на емоционална интимност со мајката, нивната перцепција на конфликт, нивната перцепција на гордост од нивната мајка и нивната перцепција за разочарување. Тимот, исто така, ги оцени симптомите на депресија кај децата.

Научниците најдоа највисоки стапки на депресивни симптоми кај децата кои сметаа дека се емотивно поблиску до мајката од нивните браќа и сестри или оние кои сметаа дека нивната мајка е разочарана во нив.

Истражувачите веруваат дека ривалството меѓу децата може да биде причина за високо ниво на депресија кај оние кои се сметаат себеси за сакана мајка на детето, сето тоа може да биде резултат на зголемено чувство на одговорност за постарите мајки.

Тимот, исто така, ги анализирал своите наоди од расни причини. Тие објаснуваат дека претходните студии покажуваат повисоки нивоа на интимност меѓу старите мајки и возрасните деца во афроамериканските семејства. Околу четвртина од семејствата во студијата, припаѓале на трката Негроид. Беше откриено дека децата во овие семејства најмногу страдаат ако сметаат дека нивната мајка е разочарана во нив.

Овие студии покажаа врска помеѓу психолошката благосостојба и фаворизирањето во семејството, поради стереотипите за социјална споредба и нејзиното влијание врз развојот на депресивните состојби кај нивните омилени деца.

Понатаму, тимот планира да испита дали слични резултати се јавуваат во односот на децата со татковци.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .