Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Десниот мозок компензира за афазија по мозочен удар.

Мозочниот удар е водечка причина за хендикеп во САД, а оштетувањето на говорот при мозочен удар е една од неговите чести последици. Со години, некои научници тврдат дека десната хемисфера на мозокот го попречува говорот за обновување по мозочен удар во левата хемисфера; како што се покажа спротивното.

Студијата е објавена во списанието Brain. Научниците од медицинскиот центар на Универзитетот Џорџтаун (Вашингтон) во Вашингтон откриле дека вистинскиот мозок го зголемува растот на сивата материја за да го компензира губењето на сивата материја во говорните области на левата страна на мозокот. Коавтор на студијата, д-р Питер Туркелтауб, вонреден професор на Одделот за неврологија на ГУМЦ, и неговите колеги, велат дека нивните наоди можат да понудат нови опции за третман на мозочен удар.

Секоја година, повеќе од 795.000 луѓе во САД страдаат од мозочен удар. Од нив, околу 185.000 за прв пат. Последиците од мозокот зависи од тоа колку мозочно ткиво е вклучено во процесот и во кој дел од мозокот се случува ова. На пример, ако се појави исхемија или хеморагија во десната хемисфера, ова може да доведе до губење на видот и парализа на левата страна на телото. Ако левата хемисфера е зафатена, може да доведе до парализа на десната страна на телото и оштетениот говор. Околу една третина од луѓето кои преживуваат страдаат од афазија (говорни нарушувања). Околу 70% од луѓето кои претрпеле мозочен удар во левата хемисфера на мозокот имаат проблеми со говорот. Некои луѓе постепено го обновуваат својот говор во наредните месеци, иако повеќето никогаш не се враќаат целосно.

Истражувачите регистрирале 32 пациенти со афазија кои имале мозочен удар во левата хемисфера на мозокот и 30 лица кои не страдале од мозочен удар.

Сите субјекти ја испитуваа тежината на нарушувањата на говорот; тие беа скенирани со мозокот со висока резолуција за да се процени степенот на промени на мозокот.

Во споредба со оние кои претрпеле мозочен удар, кои имаат полоши говорни способности, оние кои имаат подобри говорни способности, откриле големи количини на сива материја во задниот дел на десната хемисфера на мозокот. Оваа област е одраз на еден од двата говорни центри на левата хемисфера.

Овие податоци покажуваат дека растот на сивата материја во десната хемисфера на мозокот компензира за губење на сивата материја во левата хемисфера за да се подобри говорот.

Истражувачите се надеваат дека нивните наоди ќе го отвори патот за нови третмани за луѓето кои страдаат од афазија по мозочен удар.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .