Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Витаминот Ц од 300 портокали го слабее ракот

Моќта на витамин Ц може еден ден да се искористи за борба против колоректалниот карцином , според една нова студија објавена во списанието Science.

Колоректалниот карцином (CRC) е трет најчест рак во САД. Околу 93.090 нови случаи се откриваат годишно. Околу 50% од овие случаи се мутирани во KRAS и BRAF гените. Овие форми на болеста се најагресивни и не реагираат добро на постојните третмани или хемотерапија.

Витаминот Ц, како по правило, го подобрува здравјето поради неговото антиоксидантно дејство, кое спречува или успорува некои видови оштетувања на клетките.

Сепак, тимот, предводен од д-р Луис Кентли од универзитетот Корнел во Њујорк, откри дека спротивно е случај во случајот со KRAS и BRAF CRC формите. Во овие клетки на ракот, високи дози на витамин Ц предизвикуваат оксидација, како резултат на која можете да добиете корист за пациентите.

Тие откриле дека во клеточните култури и кај глувците, високи дози на витамин Ц, еквивалентни на околу 300 портокали, го нарушуваат растот на KRAS и BRAF форми на колоректални тумори. Во средина збогатена со кислород, како што се хуманите артерии, фракциите на витамин Ц се оксидираат и се претвораат во ново соединение - дехидроаскорбинска киселина (ДХА).

Сегашната студија покажува дека DHA делува како тројански коњ. Откако внатре, природните антиоксиданти во клетките на ракот се обидуваат да ја претворат ДХА назад во аскорбинска киселина. Во исто време антиоксидантите се исцрпени, а клетката умира од оксидативен шок.

Клетките на ракот, исто така, произведуваат повеќе активни форми на кислород од нормалните клетки, и затоа им се потребни повеќе антиоксиданси за да преживеат. Оваа комбинација на карактеристики ги прави овие клетки на ракот особено ранливи на ДХА.

Бидејќи витаминот Ц влијае на клеточните функции на различни начини, не само како анти-или про-оксидант, ефектот на високи дози на витамин Ц на нормалните и имунолошките клетки ќе треба понатаму да се изучува. Ова ќе биде предмет на идно истражување.

Сепак, истражувачите се оптимисти за иднината, сега имаат образложение за проучување на терапевтската употреба на витамин Ц во третманот на агресивните форми на КПР. Тие веруваат дека студијата може да доведе до развој на нови биомаркери кои можат да помогнат лекарите да развијат индивидуални третмани за други форми на рак.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .