Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Работата со пестициди може да доведе до абнормалности на спермата.

Мажите кои се изложени на адолесцент пестициди може да имаат поголем ризик за производство на абнормални сперматозоиди.

Водечки автор на студијата, професор Мелиса Пери, раководител на Одделот за заштита на животната средина и хигиена на трудот на Институтот за јавно здравје, Вашингтон. Резултатите се објавени во списанието Еколошки изгледи за здравје.

Во САД, органохлорните пестициди, како што се дихлородифенилтрихлороетан (ДДТ) и полихлорирани бифенили (ПХБ), беа широко користени во земјоделството за контрола на инсекти во 1950-1970. После тоа, таквите соединенија биле забранети во САД, поради доказите добиени од штети врз животната средина, здравјето на луѓето и животните. Тие биле поврзани со зголемен ризик од рак, доцнења во развојот и ендокрини нарушувања.

И покрај овие ризици, некои тропски земји продолжуваат да ги користат овие пестициди. Дури и во земјите кои ја забранија нивната употреба, хемикалиите можат да останат во почвата и водата многу години. Во САД, луѓето можат да бидат изложени на органохлорни соединенија поради високиот внес на месо, млечни производи и мрсна риба.

За нивно истражување, Пери и неговите колеги тргнале да утврдат како ефектот на органохлорните соединенија во адолесценцијата може да влијае на квалитетот на спермата.

Тимот проценуваше примероци од крв и сперматозоиди од 90 мажи на возраст од 22 до 44 години кои живееле на Фарските Острови, каде што ефектот на органохлорните соединенија е поголем од вообичаеното, поради високата потрошувачка на риби, вклучувајќи го и китското месо и маснотиите.

Во 33 од мажите, примероците на крв биле земени и на возраст од 14 години, што им овозможило на истражувачите да ги измерат нивоата на органохлорните соединенија и да ги утврдат ефектите на загадувачките супстанци во адолесценцијата, како и во зрелоста.

Истражувачите ја користеа техниката за визуализирање на примероци на машки сперматозоиди за знаци на дисомија - поседување на абнормален број на хромозоми ( неплодност ).

Научниците откриле дека луѓето чии крвни примероци содржеле повисоки нивоа на ДДТ и ПХБ, и во адолесценцијата и во зрелата возраст, имале повисоки стапки на сперматозоиди, во споредба со мажите, чија крв содржи помалку пестициди.

Резултатите од студијата треба да ги поттикнат креаторите на политики да наметнат построги правила за употреба на пестициди и други хемикалии кои можат да претставуваат ризик за здравјето.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .