Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Медицинските апликации често се преземаат, но дали се користи?

Ако поседувате паметен телефон, веројатно е дека сте превзеле здравствена апликација или е веќе инсталирана на вашиот телефон. Новите истражувања покажуваат дека, со текот на времето, употребата на вакви инсталирани апликации паѓа. Таа е објавена во списанието Medical Internet Research.

Според истражувачите, предводени од епидемиологот Дастин Данкан од Медицинскиот центар Лангун во Њујорк, оваа студија е најпродлабочена студија во САД за употреба на медицински апликации.

Апликациите за паметни телефони имаат огромен потенцијал за промовирање на здрави животни стилови за луѓето кои им е потешко да постигнат резултати на други начини. За да истражуваат, преземаат и користат апликации, меѓу жителите на САД спроведе национална онлајн анкета. Потребно беше да се одговори на 36 посебни прашања. Сите учесници зборувале англиски, имале паметен телефон и имале над 18 години, иако просечната возраст на испитаниците била околу 40 години. Годишниот приход на повеќето предмети беше до 50.000 долари.

Во анкетата учествуваа 1604 сопственици на смартфони, 58% од нив преземаа една од 40.000 здравствени апликации кои моментално се наоѓаат на телефонот. 42% од испитаниците презеле пет или повеќе апликации.

Од оние кои ги користеле апликациите, 65% одговориле дека го подобрија своето здравје, а повеќе од половина од нив изразија уверување во ефикасноста на апликациите.

Сепак, резултатите исто така покажаа дека 46% од испитаниците ја преземале апликацијата, но повеќе не ја користат. Бариера за ефикасна употреба беше цената на апликациите и ниската приватност на корисниците.

Најчесто преземени апликации поврзани со фитнес и исхрана. 53% ја следат физичката активност преку програмата, а 48% го следат внесот на храна. 47% го контролираат губењето на тежината, а 34% добиваат инструкции за вежбање.

Во однос на трошоците, 41% изјавиле дека никогаш нема да плаќаат за здравствени додатоци; 20% според плати до 1,99 $, а 23% се подготвени да платат од 2 до 5,99 $.

Студијата покажува дека многу Американци инсталирале апликации, но едноставно не ги користеле, и покрај очигледните придобивки на некои од нив.

Има уште многу да научиме како можеме да дадеме сѐ од себе за да ги запознаеме луѓето кои се заинтересирани за здрав начин на живот.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .