Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Сојата исхрана може да ја спречи остеопорозата за време на менопаузата

Диетата богата со разни видови протеини и изофлавони содржана во соја може да ги заштити жените од остеопороза .

Ова е првичниот заклучок на студијата, предводена од д-р Тоџукат Сатијапалан, одржан на Универзитетот Хал во Велика Британија, кој беше презентиран на годишната конференција на Ендокринолошкото друштво, што се одржа оваа недела во Единбург.

Остеопорозата е болест што ја намалува густината и квалитетот на коскеното ткиво, што го зголемува ризикот од фрактури. Често, нема симптоми се додека не се појави фрактура. Остеопорозата предизвикува 9 милиони фрактури годишно во светот, или една на секои 3 секунди. Почесто кај жените. Во светот, остеопорозата се јавува кај 1 од 3 жени и 1 во 5 мажи постари од 50 години. Коскената загуба се јавува побрзо кај жените после менопаузата , бидејќи тие произведуваат помалку естроген, половен хормон, кој, меѓу другото, штити од губење на коскената маса.

Соја содржат изофлавони, соединенија кои имаат хемиска структура слична на естрогенот. Ова ги навело научниците да шпекулираат дека можеби имаат сличен ефект врз коските.

За целите на студијата, 200 жени беа избрани на почетокот на менопаузата и беа поделени случајно во две групи. Во една група, жените земале дневно 30 g протеини од соја со 66 mg изофлавони, а во другата група жените земале исто количество протеини, но без изофлавони. За 6 месеци, за време на кои жените земаа додатоци, донираа крвни примероци, од кои истражувачите можеа да ги мерат маркерите на метаболизмот на коскеното ткиво. Еден од нив е протеин βCTX, маркер за коскена ресорпција кој го разложува коскеното ткиво и ги праќа формираните минерали во крвотокот.

Резултатите покажаа дека жените кои земале соја протеин и изофлавони секојдневно имале значително пониски нивоа на βCTX отколку жените кои зеле само соја протеини. Жените кои земаат соја протеини и изофлавони покажаа подобрување во маркерите за кардиоваскуларен ризик, истакнуваат истражувачите.

66 mg изофлавони од секојдневниот додаток што го земале жените е приближно иста како и конзумирана во ориенталната исхрана, која е богата со соја производи.

Соја протеини и изофлавони се покажа како безбедна и ефикасна опција за подобрување на здравјето на коските кај жените за време на раната менопауза.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .