Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Затворените згради ја намалуваат когнитивната функција

Луѓето кои работат во добро проветрени канцеларии со пониски нивоа на загадувачки материи и јаглерод диоксид во затворен простор, се чувствуваат многу поудобно од оние кои работат во канцелариите со типични нивоа на загадувачи.

Истражувачите од Харвардската школа за јавно здравје во Бостон, Масачусетс, предводени од професорот Џозеф Ален, ги споредиле "зелените" и обичните градби и откриле дека просторијата со лош воздух може негативно да влијае на когнитивните функции, додека подобрувањето на квалитетот на воздухот може значително зголемување на когнитивните функции на работниците, а со тоа и продуктивноста.

Од 1970 година, енергетски ефикасен дизајн доведе до поголема затегнатост во зградите. Ова се нарекува синдром на болна градба, со значителни годишни трошоци и губење на продуктивноста поради здравствени симптоми поврзани со факторите на околината во просторијата, како што се влажноста, стапките на вентилација и хемиски материи. Како реакција, се создадоа зелени згради за да се намали влијанието на зградите врз животната средина и да се подобри здравјето на работниците. Тука, главните насоки беа поврзани со заштитата на животната средина.

Целта на оваа студија беше да се идентификуваат специфичните атрибути на дизајнот на зелените згради кои влијаат на когнитивните функции, објективна мерка за продуктивноста на канцелариските работници.

Истражувачите ја оценија ефективноста на донесувањето одлуки од страна на 24 учесници во разни професии при работа во контролирана канцеларија. За време од 6 дена, при вршење на секојдневната работа, учесниците беа подложени на различни симулирани состојби, и со висока содржина на јаглерод диоксид (CO 2 ) и со ниска содржина.

Сите тие работеа 3 дена во неделата, од 09:00 до 15:00 часот, за 2 недели, но беа случајно ставени во различни услови. Во 15 часот секојдневно, тие изведоа когнитивни тестови користејќи специјализиран софтвер.

Во споредба со оние кои работат под нормални услови, резултатите од когнитивната ефикасност на оние кои работеа "во зелени" средини беа 61% повисоки.

Оваа студија рефлектираше типични канцеларија средини во собите. Сепак, експериментите се уште треба да се спроведат во други средини, како што се домови, училишта и авиони, каде што когнитивните функции и донесувањето одлуки можат да имаат значајни импликации за продуктивноста, обуката и безбедноста на луѓето.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .