Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Нискокалоричната исхрана не е најдобриот начин за справување со вишокот килограми.

Не е тајна дека Западот паднал во епидемија на дебелина. Една нова студија ги сумира спротивставените податоци за успехот на диетите со малку маснотии.

Според Центрите за контрола на болести и превенција (ЦДЦ), повеќе од 1 од 3 (34,9%, или 78,6 милиони) американски возрасни лица се дебели. Во исто време, годишните медицински трошоци за дебели луѓе во САД беа 147 милијарди долари во 2008 година. Ова е 1429 долари по лице повисоко од нормалните луѓе.

Спроведени многу студии за борба против дебелината и ефикасноста на различни диети. Сепак, сè уште не постојат веродостојни докази за ефикасноста на еден метод, а податоците остануваат контрадикторни. Диетите со маснотии, исто така, обезбедуваат контроверзни резултати.

Мастите обезбедуваат повеќе од двапати калории на грам од протеините и јаглените хидрати. Овој факт ги прави мастите главна цел во напорите да се намали и контролира тежината. Логиката тука е едноставна: намалувањето на внесот на маснотии ќе доведе до губење на тежината.

Тековната студија, предводена од д-р. Дејд Тобиас од Медицинското училиште Харвард во Бостон, Масачусетс, беше насочена кон собирање и анализирање на спротивставени резултати. Резултатите од оваа мета-анализа, изненадувачки, се токму спротивното од насоката на здравиот разум.

Метаанализата, една од најголемите од ваков вид, вклучува 53 студии и вкупно 68.128 возрасни лица. Тој ја споредува ефикасноста на исхраната со малку маснотии со диети кои не го ограничуваат количеството калории добиени од маснотии. Тобијас и колегите ги споредуваат податоците и во споредба со губење на тежината по 1 година.

Од 53 студии, 19 беа избрани кои користеа диета со малку масти. Контролната група беа оние луѓе кои ја одржуваа нивната нормална исхрана. Диети, каде што учесниците добија поголема поддршка и водство, обично се поуспешни од оние во кои сè останува на совеста на личноста. Во принцип, нормалната исхрана беше поефикасна.

Науката не поддржува диети со малку маснотии како оптимална долгорочна стратегија за губење на тежината. Просечната губење на тежината кај сите групи вклучени во студијата, по една година на набљудување, изнесуваше само 2,7 кг!

Може да се каже дека не се пронајдени докази за ефикасноста на исхраната без маснотии. Од суштинско значење за успехот на секоја диета не е составот на производите, туку на долг рок. Треба да јадете различни и во умерени количини, во текот на животот.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .