Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Употребата на антибиотици за време на бременоста повеќе не предизвикува загриженост.

Резултатите од најголемата студија од ваков вид ја потврдија безбедноста на употребата на макролидни антибиотици за време на бременоста. Тие немаат негативно влијание врз развојот на нероденото дете.

Илјадници бремени жени низ Америка се пропишани антибиотици за време на бременоста. Околу 4 од 10 бремени жени ќе ги користат во одреден момент во нивната бременост. Заедно со пеницилините, макролидите се најчесто користени лекови кај општата популација, вклучително и кај бремените жени.

Макролидите се група на лекови, антибиотици со широк спектар, кои вклучуваат еритромицин, азитромицин, фидакомицин, кларитромицин и други.

Тековната студија беше спроведена под раководство на Аник Берард и Хедвиг Норденг. Претходните студии за безбедноста на макролидите за време на бременоста доведоа до конфликтни резултати. Ова доведе до отфрлање на назначувањето на макролиди кај бремени жени во неколку скандинавски земји.

За оваа студија, група научници користеа податоци од прашалникот за бременост Quarteau Cohort. Таа е една од најголемите кохорти од ваков вид во светот и ги комбинира информациите за 290.000 бремености од 1998 до 2009 година. Ги чува резултатите од здравјето на мајките и децата, информации за животниот стил, социо-демографски податоци, како и тежина и висина на почетокот на бременоста, зголемување на телесната тежина за време на бременоста, употреба на природни производи и многу повеќе.

ФДУ и Здравство Канада не дозволуваат вклучување на бремени жени во клинички испитувања кои ја проценуваат ефикасноста на лековите. Затоа, се добиени толку малку податоци за ефектите на одредени лекови врз бремени жени.

За оваа студија, мајките информации за азитромицин и кларитромицин се добиени од јавната програма за фармацевтско осигурување на Квебек.

Од 135839 бремени жени, 1,7% користеле макролиди во текот на првиот триместар од бременоста, додека кај 9,8% новороденчето имало конгенитални малформации. Ова покажува дека не постои поврзаност помеѓу употребата на макролиди и присуството на малформации.

За сите идни мајки кои во моментов земаат макролиди, можеме безбедно да кажеме дека тие се безбедни. Сепак, треба да се разбере дека има многу антибиотици и тие сè уште имаат потреба од понатамошни истражувања.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .