Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Околу 60 Американци прерано ќе умрат поради махинациите на "Фолксваген" со издувни гасови од нивните автомобили

Истражувачите го пресметаа влијанието на американското јавно здравје врз наводните повреди на Законот за чист воздух на Volkswagen. Оваа измама им дозволи на возилата да испуштаат до 40 пати повеќе емисии отколку што е дозволено.

Студијата беше спроведена по неодамнешното одобрување од Агенцијата за заштита на животната средина (EPA) дека Групацијата Volkswagen го прекрши Законот за чист воздух преку развивање и инсталирање на систем за контрола на емисиите за дизел моделите 2009-2015 со 2.0-литарски дизел мотори.

Во сегашната студија, научниците земаа висина на вишок загадување, помножено со бројот на погодените возила што се продаваат во Соединетите Американски Држави, и ја екстраполираа на дистрибутивните и ризичните фактори за здравјето низ целата земја.

Тие заклучија дека резултатот ќе има значително влијание врз јавното здравје на Американците. Околу 60 луѓе ќе умрат пред очекуваниот просечен животен век во САД за 10-20 години. Тие, исто така, истакнуваат дека 130 дополнителни случаи на предвремена смрт може да се спречат ако сите одбиени автомобили се повлечат пред крајот на 2016 година.

Ако не се сеќавате на автомобили, ефектот од вишокот на емисии ќе доведе до предвремена смрт на уште 140 лица. Во својата работа, тимот, исто така, ги оценува и другите здравствени ефекти од вишокот емисии на "Фолксваген". Тие сугерираат дека ова ќе предизвика 31 случај на хроничен бронхитис и 34 хоспитализации за пулмонални и срцеви заболувања поврзани со овие емисии. Ќе има околу 120.000 луѓе погодени од поврзаната невработеност и други намалувања, како и 210.000 луѓе кои ќе страдаат од респираторни симптоми.

Во монетарна смисла, овие ефекти ќе изнесуваат околу 450 милиони долари. Ова е цената на здравствената заштита и социјалните трошоци. Ако автомобилите се извадат од САД пред погоре опишаниот период, тогаш ќе биде можно да заштедите 840 милиони долари.

Ако го земеме предвид дополнителниот ризик поради прекумерните емисии на "Фолксваген", тогаш околу 60 луѓе ќе умрат 10 години порано. И ова е под најпросперитетното развојно сценарио. Ова сè уште не ја зема предвид огромната штета на животинскиот свет.

Главната мотивација за студијата е да ја информира јавноста и да развие нови стандарди за загадување на животната средина.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .