Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Научниците развиваат поефикасна вакцина против грип со повеќе задачи

Австралиските истражувачи тврдат дека можеби најдоа начин да ја направат вакцината за сезонски грип поефикасна со додавање на секвенца од синтетички масни молекули кои го зголемуваат имунолошкиот одговор на телото за различни видови на вирусот на инфлуенца.

Се проценува дека глобално, грипот е одговорен за 3-5 милиони случаи на тешка болест и 250-500 илјади годишни смртни случаи. Доенчиња, бремени жени, на возраст од 65 години и постари, со ослабен имунолошки систем се најмногу изложени на ризик од компликации поврзани со грипот.

Најдобрата заштита од сезонски грип е вакцина која се развива секоја година, врз основа на предвидување на вируси кои веројатно ќе циркулираат. Сепак, ваквите предвидувања понекогаш се далеку од реалноста. Претходно оваа година, ЦДЦ објави извештај кој покажа дека вакцината 2014-2015 е ефикасна во сите возрасни групи, само во 23% од случаите. Ниската ефикасност доведе до појава на грип H3N2 во тековната година.

Светиот грал ќе биде развој на вакцина која штити од различни видови, според Брандон Чуа, истражувач на Универзитетот во Мелбурн во Австралија и коавтор на оваа студија. Доколку ваквата вакцина постоела порано, тоа би помогнало да се надмине познатиот H1N1 вирус.

Тимот сугерираше дека специјализираниот адјуванс кој ги активира разните независни антитела на имунолошкиот одговор, ќе ја направи вакцината поефективна.

Истражувачите тестираа адјуванс, синтетички липопептид кој се состои од низа од масни молекули кои го имитираат липопептидот пронајден на надворешната мембрана на патоген. Тие објаснуваат дека овој адјуванс веднаш ги активира и вродените и стекнати имунолошки одговор на телото. Вродениот имунитет ќе предизвика краткотрајна заштита која ќе спречи примарна инфекција на клетките на телото. Прибавено исто ќе биде одговорен за долгорочна заштита, тој ќе се сетам на сите патогени кои се сретнале порано, и да одговорат соодветно.

Студијата беше спроведена на глувци, кои беа поделени во две групи. Научниците откриле дека глувците кои добиле адјувантна вакцина покажале подобра заштита од соеви на грип, дури и преживеале најчесто смртоносна доза на вирусот на инфлуенца, а реагирале 600 пати повеќе антитела.

Резултатите се импресивни, но има многу рандомизирани истражувања кои треба да се направат.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .