Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Намалена смртност од вообичаени причини

Бројот на смртни случаи предизвикани од срцеви заболувања, рак, мозочен удар , ненамерни повреди и дијабетес , петте водечки причини за смрт во САД, падна, според извештајот објавен во JAMA.

Анализата на морталитетот во САД од 1969 до 2013 година беше спроведена од д-р Цемин Ма и колеги од Американското здружение за рак на Атланта, Џорџија. Се користеа податоци од потврди за смрт. Научниците анализирале податоци од американската Национална витална статистика за да се утврди вкупниот број и процентуалната промена на стапката на смртност.

Помеѓу 1969 и 2013 година, смртноста од сите причини се намалила од 1279 на 100.000 жители на 730, што претставува намалување од 43% или 1,3% годишно. Сепак, стапката на опаѓање неодамна забави поради срцеви заболувања, мозочен удар и дијабетес.

Имаше општо намалување на смртноста за 5 од 6 водечки причини за време на целиот период на набљудување. Смртност на 100.000 луѓе се намали:

  • од удари за 77%;
  • од кардиоваскуларни болести за 68%;
  • од ненамерни повреди за 40%;
  • од рак за 18%;
  • дијабетес само 17%.

Спротивно на тоа, смртноста од хронична опструктивна пулмонална болест (ХОББ) се зголеми од 21 на 42 на 100.000 во одреден период.

Се смета дека напредокот во однос на кардиоваскуларните заболувања и мозочниот удар се должи на подобрена контрола на артериската хипертензија и хиперлипидемија, престанок на пушењето и квалитетен третман.

Помалку смртни случаи од рак се случија поради меѓународните напори за контрола на употребата на тутун, како и нови достигнувања во раната дијагноза и третман на ракот.

Забавувањето на стапките на смртност поради срцеви заболувања, мозочен удар и дијабетес забележани во последниве години може да ги одразуваат долгорочните ефекти од широко распространета дебелина од 1980 година.

Еден тим на истражувачи е загрижен. Во врска со намалувањето на морталитетот, тие предвидуваат зголемување на бројот на стари лица во САД. Ова ќе биде значаен проблем за медицинската грижа во наредните децении. Недостатокот на лекари и геријатричари од примарната здравствена заштита ќе се влоши, а трошоците за здравствена заштита ќе се зголемат.

Се очекува студијата да придонесе за планирање на здравјето, поставување приоритети и трендови во здравствената заштита.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .