Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Усовршување може да укаже на ризик од ненадејна смрт.

Луѓето кои имаат чести престанок на свеста може да имаат зголемен ризик за срцеви заболувања. Познат е како проширен QT синдром, кој може да го зголеми ризикот од ненадејна смрт, според новата студија.

Професорот Пол Бринк од Универзитетот Стелленбош во Тигерберг, Јужна Африка, и неговите колеги неодамна ги презентираа своите наоди на годишниот конгрес на Јужноафриканската кардиолошка асоцијација во Рустенбург.

Долг QT синдром (LQTS) е ретко нарушување кое се карактеризира со брзи, неуспешни срцеви отчукувања, што може да доведе до прекини во работата, аритмии и кардијален арест. Се проценува дека околу 1 од 7.000 луѓе во САД имаат LQTS. Од оваа болест, постојат 3000-4000 смртни случаи годишно. Состојбата најчесто се наследува, предизвикана од мутации во гените кои го контролираат производството на специфични јонски канали во срцето. Овие мутации може да го нарушат протокот на натриум и калиум јони преку јонските канали во клетките на срцето, што доведува до неконтролиран срцев ритам.

LQTS може да се третира со голем број на лекови, како бета-блокатори, кои можат да помогнат да се забави срцевиот ритам. Пејсмејкер или операција за отстранување на специфични нервни плексуси на симпатичкиот нервен систем исто така е опција за третман.

Иако состојбата може да се лекува, професорот Бринк забележува дека LQTS честопати едноставно е игнориран или погрешно дијагностициран. За нивното истражување, тимот се обиде да добие подобра идеја за фреквенцијата на погрешна дијагноза и третман на болеста.

Скрининг на роднини на 26 лица во Јужна Африка беше спроведена со LQTS, истражувачите откриле 203 лица живи, со мутација KCNQ1 A341V, што најчесто се среќава кај луѓе со дијагностицирани срцеви заболувања. Од нив, 70% пријавиле несвестица, но само 26% биле дијагностицирани со LQTS. Останатите лица со KCNQ1 A341V мутација исто така имале несвестица, но 40% имале епилепсија , а 34% имале други болести.

Истражувачите велат дека нивните податоци нагласуваат дека повеќето луѓе со LQTS, кои игнорираат губење на свеста, не се во можност да видат лекар. Оние кои аплицираат не добиваат соодветна диференцијална дијагноза.

Истражувачите ги поттикнуваат луѓето да се сфатат сериозно и да не го одложуваат апелот до лекарите.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .