Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Ризикот од труење меѓу богатите средни векови

Богатството во средниот век не секогаш значи здравје, како што обично се верува. Според една студија објавена во Journal of Archeology: Reports, богатите луѓе се почесто биле изложени на токсични тешки метали како олово и жива.

Чаши и плочи, стаклен со олово оксид, беа убави, лесни за миење и со голема побарувачка. Само богатите луѓе можеа да си дозволат да ги користат. За жал, за нив, складирање на солена и кисела храна во такви садови, олово, под влијание на агресивна средина, се растворени и неизбежно влегле во храната. Меркур беше искористен во производството на светло-црвена кинабарска боја, која се користеше за позлата, како и за медицински цели, особено за третман на лепра, бидејќи половина од пациентите страдаа од сифилис .

Изложеноста на човекот на двата метали беше идентификувана преку хемиски студии на скелети од гробишта во Данска и Германија.

Професорот Кааре Лунд Расмусен и неговите колеги од Универзитетот на Јужна Данска (SDU) објавија серија хемиски и антрополошки анализи на 207 скелети од шест гробишта во северна Германија и Данска. Тие испитуваа скелети за траги од олово и жива. Високите нивоа на двата метали биле пронајдени, особено во градовите.

Германија: 10 скелети (19%) имале ниво на олово над нормата, а 36% имале високо ниво на жива. Данска: на сите 25 останува да се најдат нивоа на тешки метали над нормалното, а 17% имале високо ниво на жива. Студијата покажа дека руралните жители имале покачено ниво само во 30% од случаите, против 70% од урбаното население. Селаните имаат помала веројатност да користат такви јадења. Тоа беше скапо за нив, и добивањето вакви јадења беше проблематично. Наместо тоа, користеле едноставна керамика, со што несвесно го зачувале своето здравје. Во средниот век, поради очигледни причини, богатите Данци и Германци живееле главно во градовите, додека руралното население, воопшто, било лошо и изолирано.

Во прилог на керамика и други извори на олово во градовите, тешките метали биле содржани во монети, витражни прозорци и во плочки на одредени згради. Водата за пиење честопати била собрана од покриви, и тоа е важен извор на олово. Тоа е токсичен хеви метал што се акумулира во човечкото тело, предизвикувајќи хронична токсичност и влијае на нервниот систем.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .