Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Зошто телото реагира различно на физичките вежби

Истражувачкиот коавтор Хајки Каинулаинен од Универзитетот во Јиваскила во Финска, и колегите ги објавуваат своите наоди во списанието Physiological Reports.

Сила за обука е секоја активност што предизвикува скелетните мускули да се договорат. На пример, кревање тегови, притискања и сквотови. Вежба за издржливост, или аеробни вежби, е секоја активност која го поддржува зголемениот пулс и дишењето, како што се одење, возење велосипед и пливање.

Двете форми на вежбање имаат различни ефекти врз телото. Иако обуката за силата може да ја подобри јачината на скелетните мускули, вежбата за издржливост може да го подобри целокупниот функционален потенцијал на телото.

Бидејќи ефектите на вежбањето се различни, истражувачите веруваат дека постојат многу различни процеси кои се вклучени во типот на реакција на телото за секој тип на физичка активност.

Претходните студии покажаа дека еден ген наречен пероксизомен пролиферативен рецептор активиран од гама-коактиваторот 1α (PGC-1α) може да биде вклучен во тоа како телото реагира на одредени видови на вежбање. Тимот одлучи да ја испита улогата на овој ген понатаму.

Студијата вклучува 19 физички активни мажи, кои биле поделени во две групи. Една група направи 50 минути вежба за издржливост во форма на одење на неблагодарна работа, додека друга група направи 50 минути тренинг за нозе, што е вежба за сила.

Во исто време, биопсија беше земена од феморалните мускули на мажите пред да се обучат, а исто така и 30 и 180 минути по вежбата. Ова беше потребно за да се оцени генот PGC-1α.

Научниците открија дека и двете вежби го стимулираат генот PGC-1α, принудувајќи го да произведува изоформи на генот познат како PGC-1α exon 1b, PGC-1α exon 1b 'и скратена форма на PGC-1α. Изоформи се различни видови на протеини кои се добиени од истиот ген.

Сепак, истражувачите забележале дека само вежби за издржливост предизвикуваат производство на изоформа наречена PGC-1α exon 1a.

Научниците откриле дека активните гени за вежбање на издржливост кои го стимулирале растот на нови крвни садови и зголемена издржливост. И тренингот за силата стимулира друг ген кој го активира мускулниот раст.

Потребни се понатамошни истражувања.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .