Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Лупус е сериозна болест за која знаеме толку малку.

Што знаеш за лупус ? Врз основа на резултатите од истражувањето на Фондацијата Лупус на Америка, се чини дека многу малку. Околу 72% од Американците на возраст од 18 до 34 години или не слушнале за болеста, или не знаат ништо за тоа, освен за името. Ова е и покрај високиот ризик за развивање на болеста кај оваа возрасна група.

Во САД, околу 1,5 милиони луѓе кои биле дијагностицирани со различни форми на лупус, згора на тоа, повеќе од 16.000 нови случаи се регистрираат секоја година. Околу 90% од случаите, дијагностицирани кај црни жени, тие се околу три пати поголеми шанси да ја развијат болеста отколку жените со фер кожа.

Лупус е хронична автоимуна болест во која имунолошкиот систем произведува автоантитела кои напаѓаат здрави клетки и ткива, вклучувајќи ја кожата, зглобовите, срцето, белите дробови, бубрезите и мозокот.

Иако точната причина за лупус е нејасна, болеста може да биде предизвикана од некои фактори на животната средина, како што се изложеност на сончева светлина, стрес и пушење. Бременоста исто така е предиспонирачки фактор за развој на оваа состојба кај жените, веројатно, ова се должи на високата концентрација на естроген во крвта. Исто така, сугерираат генетска предиспозиција.

Најчеста форма е системскиот лупус еритематозус (СЛЕ), тој изнесува околу 70% од сите случаи. Во 80% од случаите, кожата е засегната.

Симптомите на СЛЕ вклучуваат болка во градите, отежнато дишење, мускулна болка, замор, треска, губење на косата, орални улцери, чувствителност на светлина, анемија и осип на кожата, често во облик на пеперутка, која ги покрива образите и носот.

Компликациите на СЛЕ зависи од кој дел од телото е вклучен во процесот. Со оштетување на мозокот, на пример, можат да се појават главоболки, проблеми со меморијата и дезориентација, а ризикот од мозочен удар се зголемува. Исто така лупус може да предизвика сериозно оштетување на бубрезите. Околу 40% од луѓето со СЛЕ имаат лупус нефритис, и ова е една од водечките причини за смрт кај лупус.

Васкулитис, оштетен имунитет со намалување на отпорноста на телото на инфективни агенси, е само мал дел од компликациите на болеста.

Лупус се нарекува "голем имитатор", поради тешкотијата на диференцијалната дијагноза, бидејќи со системска лезија може да има сосема различни симптоми. Добивањето на конечна дијагноза бара сеопфатен преглед.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .