Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Трансфузијата со крвен сад е безбедна за употреба во кардиохирургијата.

За време на екстензивна хируршка интервенција, на пациентите често се потребни трансфузии на црвените крвни клетки поради екстензивна загуба на крв. Сепак, прашањата за безбедноста на конзервирана крв кај пациентите со кардиохирург останаа контроверзни. Една нова студија покажа дека крвта, со рок на траење од 14 до 42 дена, е навистина безбедна за употреба. Резултатите од истражувањето се објавуваат во JAMA. Тоа беше спроведено од страна на научниците од Институтот Каролинска во Шведска.

Во моментов, во САД, црвените крвни клетки може да се чуваат до 42 дена, иако просечното време во времето на трансфузија е околу 18 дена. Црвените крвни клетки поминуваат низ серија на промени за време на складирањето, потенцијално намалувајќи ја нивната способност да носат кислород. До сега, останува нејасно како овој факт ќе влијае на пациентот на кој се истура.

Истражувачите, предводени од д-р Густав Едгрен, го привлекоа вниманието на една студија од 2008 година, во која се вели дека трансфузиите на крв постари од 14 дена не се безбедни за операција на срце. Резултатите од оваа студија предизвикаа конфузија во болниците ширум светот! Дури и стотици студии на оваа тема во текот на изминатите 5 или 6 години не дале дефинитивен одговор. Според американскиот Црвен крст, постојат четири типа на компоненти од целата крв, кои можат да се користат за трансфузија: црвени крвни клетки, тромбоцити, плазма и криопреципитат.

За да се дојде до заклучокот опишан погоре, истражувачите спровеле големи, долгорочни студии на речиси 50.000 пациенти од Шведска.

Тие беа дел од:

  • SWEDEHEART - регистарот, кој ги евидентира податоците за пациентите кои се подложени на операција на срце;
  • SCANDAT2 - база на податоци за трансфузија на крв на национално ниво.

Со помош на овие два регистри, истражувачите успеале да ги опфатат сите операции на срцето кај пациентите во Шведска веќе 16 години. Студијата вклучуваше учесници кои примаа трансфузија на крв со рок на траење од најмалку 14 дена и не повеќе од 42 дена.

По проучувањето на резултатите од лекувањето на пациентите, истражувачите откриле дека употребата на конзервирана крв со горенаведениот рок на употреба не влијае на резултатите и прогнозата на третманот. Д-р Едрен додаде дека нивната студија им дава на сите цврсти верзии во безбедноста на крвта со долг рок на траење.

Сегашните стандарди за складирање на крв се безбедни!

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .