Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Спречување на алергии на храна: дали е можно да се дадат деца кикирики?

Според американските центри за контрола на болести и превенција, алергиите на храна кај децата се зголемиле за околу 50% помеѓу 1997 и 2011 година. Нема јасно објаснување за овој факт. Сепак, како резултат на овој голем пораст, вниманието се префрли од третманот на спречување на алергии. Еве ги најновите информации за тоа како да се спречат алергии на храна кај децата. Преглед објавен во списанието на Канадското лекарско здружение.

Алергии на храна започнуваат кога телото иницира имунолошки одговор на одредени видови на храна. Овој имунолошки одговор може да биде опасен по живот, на пример, во случај на анафилакса.

Иако, секоја храна може да предизвика алергиска реакција, има осум јадења кои предизвикуваат 90% од сите реакции. Ова е кравјо млеко, јајца, кикирики, лешници, соја, пченица, риба и школки. Претходните препораки покажаа дека родителите избегнуваат да воведат потенцијални алергени до 12-36 месеци.

Во 2000 година, Американската академија за педијатрија препорачаше да се избегне кравјо млеко до 12 месеци, јајца до 24 месеци, ореви и риби, до 36 месеци.

Истражувачите на овој преглед, предводени од д-р Елиса Абрамс и Алан Бекер, зборуваат за најновата рандомизирана контролирана студија, заклучувајќи дека давањето на деца со висок ризик од алергии, кикирики е подобро порано отколку подоцна. Ова го намалува ризикот од алергии на храна за 80%. Сепак, претпазливост: прво, лекарот мора да го процени алергискиот профил.

Врз основа на неодамнешните студии, сега е пријавено дека високо ризичните бебиња, кикиритки треба да се администрираат за 4-11 месеци.

Ако родителите прашаат како да ги спречат алергиите кај нивните деца, сега ве советуваме да внесувате алергиски производи на возраст од 4-6 месеци. Важно е редовната изложеност да одржува толеранција, децата треба редовно да ја јадат оваа храна.

Најновите препораки тврдат дека со цел да се избегне гушење, неопходно е да се воведат нови производи кои соодветствуваат на возраста на секои 3-5 дена. Започнете со зрна и жолто или портокалово овошје и зеленчук. Ако се толерира, можете да додадете малку потенцијално алергиски производ.

Завршувајќи ја студијата, авторите забележуваат дека постојат цврсти докази дека раното воведување на кикиритки, всушност, е одлична превенција на алергии.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .