Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Гледањето филмови може да помогне во лекувањето на деца со амблиопија.

Во САД, оваа патологија, исто така позната како "мрзливо око", влијае на 2-3 деца на секои 100 деца, што ја прави оваа болест најчеста причина за оштетување на видот во детството. Но, една нова студија сугерира дека е можна едноставна верзија против која децата се малку веројатни ако тие се противат, бидејќи - ова е гледање филмови.

Водечкиот истражувач, д-р Елин Бирх, од Медицинскиот центар на Универзитетот во Тексас Југозападен и неговите колеги ги објавуваат своите наоди од истражувањето во Журнал на Американската асоцијација за педијатриска офталмологија и клепки.

Најчестата форма на третман за амблиопија кај децата е да се постави завој на здраво око неколку недели или месеци, што го прави слабиот фокус на очите активен колку што е можно повеќе.

Сепак, Birch и неговите колеги велат дека има голем број на студии кои ја проучуваат употребата на дихоптична терапија (ДТ) за третман на амблиопија, што е приказ на различни слики за секое око посебно. ДТ обично се комбинира со задачи за перцепција или игри. Сепак, истражувачите забележале дека на децата често им се досадуваат овие задачи, поради што е ниска ефикасност.

Имајќи го предвид овој факт, тимот одлучи да го користи ДТ кај децата, но ги покани да ги гледаат популарните карикатури.

Истражувачите тестираа осум деца со амблиопија, на возраст од 4 до 10 години. Од нив се бараше да гледаат три дихоптични карикатури секоја недела 2 недели на пасивен 3D екран, носејќи 3D очила.

Додека гледале филмови, на секое око било прикажано капка аномална форма која покривала различни делови од екранот. Капките видени од едно око беа превртени во другото око, што им овозможи на децата да го видат екранот бинокуларно, поради што сигналите од двете очи стигнаа до мозокот.

Научниците забележуваат дека сликите прикажани на "мрзливото око" имале висок контраст и здрав - низок. Оваа нерамнотежа помогна да се спречи потиснувањето на заболеното око и да се обезбеди бинокуларен вид.

На крајот на 2-неделниот период, сите деца покажаа значително подобрување во визуелната активност. Децата постигнале подобрување на визуелната острина од една до четири линии во само шест сесии (9 часа) од ДТ, во споредба со 120 часа стандардна техника (12-16 недели).

Сега е неопходно да се потврдат прелиминарните резултати во контролирани клинички испитувања.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .