Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Деменцијата со телињата на Леви може еден ден да се излечи.

Невролозите од Универзитетот во Калифорнија, Ирвин (UCI), го објавија своето истражување во списанието за матични клетки.

Терминот деменција се користи за да се опише когнитивно оштетување или губење на менталните способности, како резултат на смртта на мозочните клетки. Тоа ретко ги погодува луѓето под 65 години. Се проценува дека Levi-овата телесна деменција (DLB) е 10-25% од сите случаи на деменција и се смета за најчеста причина за деменција по Алцхајмеровата болест и васкуларна деменција.

За разлика од Алцхајмеровата болест, DLB исто така предизвикува проблеми со концентрацијата и визуелната перцепција, како што е способноста да се одреди каде се наоѓаат предметите во вселената. DLB е предизвикана од акумулација на протеин наречен алфа-синуклеин, кој се концентрира во сферични маси - мало тело на Леви, во мозокот. Слични промени се јавуваат кај Паркинсонова болест .

Бидејќи DLB ги убива мозочните клетки, истражувачите сугерираа дека е можно да се користат матични клетки за да се регенерираат нови мозочни клетки во областите погодени од оваа болест. Затоа одлучија да ја тестираат идејата кај глувците.

Еден месец по трансплантацијата на клетките, ги тестирале глувците со различни бихејвиорални тестови и ги споредувале резултатите со оние забележани пред трансплантацијата.

Експерименталните глувци покажаа значајни подобрувања во моторните и когнитивните функции, забележуваат авторите. На пример, полесно им е да ги препознаат новите предмети, и тие можат да работат на ротирачки прачка за многу подолго време од нетретирани глувци.

По понатамошна истрага, некои точки беа разгледани. Под влијание на матичните клетки се зголеми производството на допамин и глутамат од страна на нови неврони. Излегува дека матичните клетки придонесоа за зголемување на нивото на невротрофичниот фактор на мозокот (НТФ). Подобрувањето на функцијата на овие неврони придонесува за активирање на мозочните клетки во области кои ја подобруваат когнитивната функција.

Користејќи матични клетки кои не можат да продуцираат НТФ, истражувачите забележале дека нема подобрување во функцијата. Кога NTFs беа воведени без матични клетки, тие забележаа дека само дел од функциите беа вратени.

Истражувачите заклучија дека додека NTF игра одлучувачка улога, тоа не може да го стори сама по себе - мора да работи преку матични клетки, тогаш тоа ќе доведе до подобрување на когнитивната и моторната функција. Истражувањето продолжува.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .