Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Новата "вештачка кожа" за протези на екстремитетите е веќе способна да допре.

Професорот Бао веќе десет години работи на развој на нов материјал кој може да ја имитира способноста на кожата да се наведнува и враќа, како и да испраќа специјални сигнали до мозокот, кои претставуваат сензорни, температурни и болни чувствителност. Нејзината крајна цел е да создаде флексибилна ткаенина со различни сензори кои може да се користат за покривање на протезата и ќе ги копираат некои од чувствата на вистинската кожа.

Новата кожа се состои од два слоја специјална пластика. Горниот слој има чувствителен механизам, а долниот слој работи како кола што испраќа електрични сигнали и ги претвора во импулси кои се разбирливи за нервните клетки. Како дел од новата фаза на работа, горниот слој има сензор кој го диференцира притисокот, на пример, помеѓу притискање на врвот на прстот и цврсто ракување.

Пред околу 5 години, тимот првпат опиша како пластика и гума можат да се користат како сензори за притисок со промена на флексибилноста на нивната молекуларна структура. Тие можеа да ја зголемат оваа чувствителност на притисокот со вградување на посебен шаблон за проверка во пластиката и понатамошна кондензација во молекуларната решетка.

За да го претворат притисокот во електронски сигнал, истражувачите мораа да вградат милијарди јаглеродни наноцевки во пластика. Тие објаснуваат дека компресијата на пластика носи наноцевки поблиску еден до друг, што ги прави проводни.

Поради ова, пластичниот сензор е во состојба да ја имитира човечката кожа, како пренесува информации за притисокот во мозокот во форма на кратки импулси на електрична енергија - како што е Морзеовиот код.

Кратките импулси потоа се насочуваат кон механизмот за препознавање. Тогаш механизмот, поврзан со вториот слој на нивната вештачка кожа, може да носи импулси во нервните клетки.

Нивната последна задача беше да докажат дека електричен сигнал може да биде препознаен од неврон. За да се заврши оваа задача, истражувачите направиле низа од неврони кои реплицираат дел од човечкиот нервен систем, преведувајќи сигнали за електронски притисок од нивната вештачка кожа во светлосни импулси. Ова, пак, ги активира невроните и докажа дека нивната кожа може да создаде сензорен излез кој може да комуницира со живите нервни клетки.

Тимската работа е важен чекор кон создавање на вештачки екстремитети со чувство на допир.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .