Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Првата трансплантација на човечки глави: "Тоа ќе биде успех!"

Може да звучи како Франкенштајн на Мери Шели, но можноста за трансплантација на главата за првата личност во светот е многу реална. Во декември 2017 година, италијанскиот лекар Sergio Kanavero планира да изврши таква операција заедно со тим од кинески хирурзи, под раководство на д-р Кјаопинг, кој до денес има извршено околу 1000 главни трансплантации кај глувци.

Постапката ќе трае околу 36 часа, а околу 150 лекари и медицински сестри ќе бидат вклучени. Трошоците на проектот ќе бидат околу 11 милиони американски долари. За првпат плановите за овој проект беа објавени во јули 2013 година.

Д-р Канаверо признава дека спојувањето на 'рбетниот мозок и можноста за пролонгирање на главата се клучни проблеми во проектот, меѓутоа, неодамнешните студии на животни покажуваат дека тие можат да бидат надминати. Најголемата техничка пречка за таков настан, се разбира, е фузијата на мозокот на донаторот и мозокот на примателот.

Дури и ако самата процедура е веќе можна, остануваат уште некои прашања: кои се предностите на трансплантацијата на главата? И дали телото може целосно да се опорави од таков трауматски настан?

Д-р Канаверо одговорил дека ќе ја отстрани главата во услови на длабока хипотермија и ќе ја инсталира на ново тело. Секако, зборуваме за глава со совршено здрав мозок, но со безнадежно болно тело. И главата и телото ќе бидат ставени во режим на хипотермија до 45 минути, со цел да се ограничи какво било невролошко оштетување кое може да настане поради депривација на кислородот.

Потоа, по операцијата, доаѓа најтешкиот дел: фузија на мозокот на донаторот и примателот. За да се забрза процесот ќе се користи полиетилен гликол или хитозан.

По операцијата, пациентот ќе биде сместен во вештачка кома за 3-4 недели. Ова е потребно за да се исклучи движењето на вратот, за да се обезбеди доволно време за формирање на нови нервни врски. За време на периодот на кома, пациентот ќе биде подложен на електрична стимулација преку имплантирани електроди, ова треба да биде дополнителен импулс за фузија на нервните завршетоци.

Фразата "безнадежно тело" е централна за причините за постоењето на проектот. Таа има за цел да им помогне на луѓето кои се целосно парализирани под вратот.

Ако е успешен во лекувањето на такви состојби, трансплантацијата на главата може да се дочека како медицински чекор.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .