Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Стравувања од небезбедна стерилизација

Пациентите кои се подложени на хистероскопска стерилизација имаат многу поголем ризик за реоперација во споредба со пациентите кои се подложени на лапароскопска стерилизација, според студијата објавена во BMJ.

Женската стерилизација е една од најчесто употребуваните контрацептивни методи низ светот. Се употребува во повеќе од 10 милиони жени од репродуктивна возраст во САД.

Лапараскопичната стерилизација е главниот метод на стерилизација со децении. Ова е хируршка процедура која бара општа анестезија.

Хистероскопската стерилизација е развиена неодамна како минимално инвазивна алтернатива на класичниот метод. Тоа подразбира вградување на уред "Essure" за блокирање на фалопиевите цевки. Не бара општа анестезија или операција.

Уредот Essure беше одобрен во Европа во 2001 година, а во 2002 година беше одобрен во САД од страна на самиот ФДА. Неговата безбедност се смета за слична или супериорна во однос на лапароскопската стерилизација.

Сепак, по хистероскопија се пријавени голем број проблеми. Постапката има тримесечен период на чекање по постапката, пред да заврши процесот на стерилизација. Ова е поврзано со поголем ризик од несакана бременост. Други компликации вклучуваат пелвична болка, крварење, спонтани движења на уредот или некомпатибилност за кои е потребна повторна операција.

По илјадни проблеми кои беа идентификувани од страна на ФДА, неуспесите на уредот станаа предмет на судски спор во 2014 година.

Не е направено рандомизирано контролирано испитување или голема компаративна кохортна студија за споредба на ефикасноста и сигурноста на хистероскопска и лапароскопска стерилизација.

Затоа, спроведовме студија за анализа на информации за 8048 жени кои биле подложени на хистероскопска стерилизација и 44.278, кои биле подложени на лапароскопска стерилизација на амбулантска основа помеѓу 2005 и 2013 година, во државата Њујорк.

Двете методи се покажале дека имаат сличен ризик од несакана бременост, но ризикот од повторна хируршка интервенција поврзан со хистероскопска стерилизација е 10 пати поголем (во првите 30 дена по операцијата). Веројатноста за реоперација е осум пати поголема, 2 години по првата операција и шест пати повисока, по 3 години.

Авторите предупредуваат дека ова е сериозна закана за безбедноста.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .