Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Епидемиски нарушувања поврзани со опиоиди на рецепт

Во 2003-2013, немедицинската употреба на опијати на рецепт се намали кај возрасните лица во САД. Сепак, преваленцата на нарушувања поврзани со овие лекови, зачестеноста на употребата и бројот на смртните случаи поврзани со нив се зголемуваат, според една студија објавена во JAMA.

Истражувачите повикуваат на зголемување на морбидитетот и морталитетот поради злоупотребата на епидемијата на опиоиди на рецепт. Во 2013 година, имало 16.200 смртни случаи како резултат на нарушувањата предизвикани од опиоиди на рецепт и 14.774 смртни случаи од употребата на забранети лекови.

Тимот, предводен од д-р Бет Хан, ги евалуираше националните трендови во немедицинската употреба на опиоиди во Соединетите Американски Држави, новите нарушувања и поврзаната смртност. За да ги проучат преваленцата и факторите на ризик, тие ги проучувале податоците од 472.200 учесници во Националната анкета за употреба на дрога, спроведени во 2003-2013 година. Немедицинската употреба на опијати на рецепт е утврдена во случаи кога тие биле користени без рецепт на лекар.

Прекршувањата се класифицирани како злоупотреба или зависност од: алкохол, марихуана, кокаин, халуциногени, хероин, инхаланти. Исто така немедицинска употреба на лекови против болки, седативи или стимуланси.

Добиени се следните резултати:

  1. Од 2003 до 2013 година, зависноста од опиоиди на рецепт се зголемила од 0,4% на 0,6% кај луѓето на возраст над 12 години.
  2. Повиците за итна медицинска нега се зголемија од 82,5 на 184,1 на 100.000 жители, од 2004 до 2011 година.
  3. Здружените смртни случаи се зголеми од 1,4 на 5,1 на 100 000, од ​​1999 до 2013 година.
  4. Смртните случаи поврзани со преголема доза на наркотични супстанции се зголеми од 4.5 на 100.000 жители во 2003 година на 7.8 во 2013 година.

Во овој случај, лековите биле купени, Сербдени или пренесени на пријатели или роднини, на кои им биле препишани од лекарите; или купени од дилери на дрога или странци. Прекршувањата беа најзастапени кај луѓето без средно образование, невработените лица, луѓето кои страдаат од депресија и само луѓето без здравствено осигурување.

Со континуираниот тренд во иднина, можеме да добиеме цела генерација на зависници од дрога, доколку здравствениот систем заедно со државата не презема одлучувачки мерки за контрола на лекови на рецепт.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .