Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Американците се сомневаат во придобивките од калциум и витамин Д

Резултатите од неодамнешните студии спроведени од американски експерти покажуваат дека постарите жени кои се препишани витамин Д и калциум во форма на соодветни додатоци за да се избегне ризикот од фрактури треба да одбијат да ги земат. Факт е дека експертите дојдоа до заклучок дека нивната ефективност беше многу контроверзно прашање, што, со оглед на претходно утврдените убедувања, предизвика многу контроверзии.

Како член на групата експерти кои застанаа на страната на неефективноста на овие елементи, Џесика Херцштајн, како витамин Д и калциум за здравје, така и за целокупната состојба на коските, се несомнено важни. Студијата во прашање беше фокусирана првенствено на одредување на ефикасноста на додатоците во кои тие се вклучени, како и од тоа дали тие се способни за спречување на фрактури ако тие се земаат како додаток на храна.

Некои податоци покажуваат дека околу еден и пол милиони Американци годишно страдаат од фрактури кои произлегуваат од коскената кршливост. Покрај тоа, повеќе од половина од нив се жени, чија старост е повеќе од 50 години. Соодветно на тоа, овој момент предизвикува сериозна загриженост кај специјалистите, бидејќи фрактурите доведуваат до хронична болка, па дури и до инвалидност, додека ризикот од предвремена смрт значително се зголемува. Дневниот внес на калциум во висина од илјадници милиграми, како и витамин Д во износ од четиристотини меѓународни единици на ситуацијата не се менува, освен тоа, тоа само го предизвикува ризикот од подоцнежни бубрежни камења.

Така, експертите истакнуваат дека едноставно нема докази дека е можно зголемување на дозата на калциум и витамин Д, но безбедноста на нивната употреба е повеќе од сомнителна во оваа перспектива за решавање на проблемот. Поради оваа причина, експертот Џесика Херцштајн препорачува да се консултирате со вашиот лекар за нивниот прием.

Паралелно, експертите ги советуваат жените над 65, подеднакво, како и младите жени со висок ризик од фрактури, систематски да се подложат на соодветни испитувања, со што се овозможува да се идентификува можното слабеење на нивните коски. Покрај тоа, тие исто така препорачуваат постарите лица со недостаток на витамин Д да користат додатоци кои ги зајакнуваат мускулите и исто така ја подобруваат рамнотежата. Имајте на ум дека во претходните студии, докажано е дека витаминот Д е ефикасен во спречувањето на срцеви заболувања, деменција и рак.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .