Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Продруг најде за лекување мајмуни Ебола

Третманот, спроведен во текот на првите три дена откако беше инфициран со вирусот Ебола, откри 100% преживување на мајмун, според студијата презентирана оваа недела на конференцијата IDWeek во Сан Диего, Калифорнија.

Резултатите од тестот може да доведат до понатамошен развој на соединение познато како GS-5734, наменето за лечење на смртоносен вирус.

Еболата предизвикува тешка хеморагична треска кај луѓето и кај приматите, со висока смртност. Најголемиот извор до денес се случи во Западна Африка, каде што Светската здравствена организација (СЗО) објави 11.000 смртни случаи и 28.000 потврдени случаи на инфекција.

Во моментов не постои лиценцирана вакцина или терапија против вирусот Ебола.

Во студиите е откриено дека GS-5734 е активен против широк спектар на вирусни патогени, вклучувајќи го и вирусот Ласа, респираторниот синдром на Блискиот Исток, вирусот Марбург и многу варијанти на вирусот Ебола, вклучувајќи го и вирус Макона, кој предизвика последна појава во западниот дел Африка.

Во раните фази, беше откриено антивирусно средство со ниска молекуларна тежина, што доведе до понатамошно префинетост, развој и појава на GS-5734. Тогаш сè беше тестирано на примати.

При тестирање, приматите не биле само целосно излекувани од вирусот Ебола, туку покажаа значително намалување на вирусното оптоварување и забележително намалување на физичките знаци на болеста, вклучувајќи го и внатрешното крварење и оштетувањето на ткивото.

Соединението е нов нуклеотиден аналог на пролек, кој работи со блокирање на репликацијата на вирусна РНК. Впрочем, ако успеете да го забавите вирусот од создавање на вашите копии, тогаш имунолошкиот систем има време да почне ефикасно да се бори против инфекцијата.

Во моментов се спроведува првата фаза од клиничкото испитување на соединение кај здрави волонтери со цел да се воспостави безбедносен и фармакокинетски профил.

Тимот се надева дека ФДА ќе го земе предвид ова и ќе го користи "правилото за ефикасност кај животните" со цел да се утврди безбедноста и фармакокинетскиот профил. Овој механизам овозможува развој на лек врз основа на резултатите од ефективноста на спроведените животни. Ова треба да биде прифатливо кога тестирањето е невозможно или неетичко во јавноста.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .