Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Со повторување на зборовите гласно на друго лице, го подобруваме нивното запомнување.

Ако учат нов јазик или се подготвуваат за испити, има добра вест за вас. Можете да ја подобрите вербалната меморија со гласно повторување на вистинските зборови, особено ако ги изговорите на друго лице.

Виктор Баучер и Алексис Лефлер од Универзитетот во Монтреал, Канада, ги објавија своите наоди во списанието "Свесност и сознание".

За да се постигнат резултати, истражувачите побараа од 44-те студенти на француски јазик да учествуваат во серија експерименти.

Прво, учесниците мораа да прочитаат серија лексеми - зборови напишани како што беа пронајдени во речникот, од компјутерски екран. Учесниците беа замолени да ги повторат зборовите на четири различни начини: повторете ги зборовите во главата, повторете ги зборовите тивко, движете ги усните, повторете на глас, погледнете го екранот и повторете го гласот на друго лице. Во секоја состојба, субјектите носеа слушалки што испуштаа "бел шум" за да ги прикријат своите гласови и да избегнат аудитивни повратни информации.

Тогаш учесниците беа оддалечени од главната задача. На крајот на краиштата, друга листа на токени беше прикажана на субјектите - некои од нив беа од старата листа, други беа нови. Тие беа замолени да се потсетат на лексемите што претходно ги покажале од првата листа.

Истражувачите откриле дека повторувањето на токен на друга личност произведува највисоко вербално повлекување на меморијата, додека повторувањето на знак во умот произведува спротивно, најниско повлекување. Едноставна артикулација без звук создава сензомоторна врска, што ја зголемува нашата способност да се запаметат и ако е поврзана со функционалноста на говорот, се сеќаваме уште повеќе.

Истражувачите спроведоа уште еден експеримент во кој учесниците беа замолени да повторат "не-зборови" (комбинација на букви и звуци кои изгледаат или звучат зборови, но не се) или секвенци на слогови кои не формираат лексеми. Сето ова во секоја од четирите услови погоре.

Беше откриено дека кога учесниците нагласиле "не-зборови" гласно на друго лице, тие не покажале големо вербално потсетување на меморија, за разлика од било кој од другите услови.

Овој резултат се објаснува со фактот дека мозокот не е во можност да ги поврзе "не-зборовите" во вербалната меморија.

Резултатите од оваа студија ја потврдуваат важноста на човечкото сензорно-моторно искуство за подобро зачувување на меморијата и помага да се идентификуваат сензорни настани поврзани со вербалните изрази.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .