Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Разбирањето на отпорноста на ракот кај слоновите може да помогне да се однесуваат кон луѓето

Тие се најголемите копнени животни во светот, со тежина до 6,5 тони и височина до 4 метри. Со оглед на нивната големина, слоновите мора да бидат многу чувствителни на рак, бидејќи имаат најмалку 100 пати повеќе клетки од луѓето, но ретко ја развиваат болеста. Во една нова студија, научниците фрлаат светлина врз механизмите кои лежат во основата на отпорноста на слоновите за рак.

Водачот на студијата д-р Џошуа Шифман од Универзитетот во Јута и неговите колеги ги објавија резултатите од своето истражување на JAMA.

Теоретски, колку е поголемо животното, толку повеќе клетки го има, што треба да ја зголеми стапката на поделба на клетките и нивната подложност на генетските мутации. Меѓутоа, во 1975 година, д-р Ричард Пето од Универзитетот во Оксфорд во Велика Британија се сомневаше во ова. Тој истакна дека инциденцата на рак кај различни видови не зависи од големината на животното. Оваа теорија, моментално позната како "Парадоксот на Пето".

Истражувачите ги проценувале информациите за болеста и причината за смрт кај 36 видови цицачи, вклучувајќи ги и африканските и азиските слонови. Анализирани се геномите од сите видови, како и активноста на лимфоцитите во периферната крв на слоновите, здравите луѓе и пациентите со Li-Fraumeni disease (LFS), ретка наследна состојба во која ризикот од развој на рак е значително зголемен.

Утврдено е дека смртноста на ракот не се зголемува со големината или животен век на цицачите. На пример, стапката на смртност кај слоновите изнесуваше само 4,8%, а кај луѓето 11-25%.

Истражувачите исто така откриле дека слоновите имаат најмалку 20 копии од туморскиот супресорен ген наречен TP53, додека кај луѓето тоа е само еден, а кај оние кои страдаат од LFS има само еден функционален алел на генот TP53, тие имаат ризик од развој на онкопатологија 90- 100%.

Истражувачите објаснуваат дека генот TP53 игра клучна улога во одговорот на оштетувањето на ДНК, предизвикувајќи клеточна апоптоза со помош на протеинот p53. Врз основа на нивните наоди, тимот сугерира дека дополнителни копии од генот TP53 и зголемена апоптоза на p53 протеинот во слоновите еволуирале за да ги заштитат од рак.

Примената на податоците добиени во пракса може да претставува еволутивен пристап базиран на разбирање на механизмите поврзани со супресијата на неопластичниот процес.

Сепак, вреди да се запамети дека некое лице е склоно кон рак повеќе од другите цицачи, во многу аспекти, поради современиот начин на живот. Здравје во ваши раце.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .