Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Депресијата не е нормален дел од стареењето.

Здравствените проблеми, намалениот приход, смртта на брачниот другар или друга близок се само некои од тешкотиите со кои луѓето често се соочуваат во старост. Со оглед на горенаведеното, не изненадува што околу 7 милиони американски возрасни лица, на возраст од 65 години и постари, страдаат од различни форми на депресија . Она што е изненадува е дека депресијата е меѓу постарите, често се занемарува и останува без соодветен третман.

Според Националната асоцијација за ментални болести, депресијата кај постарите лица често се смета за "нормален" дел од стареењето. Со други зборови, луѓето го гледаат како природна реакција на вдовицата, хроничната болест или други проблеми кои најчесто се јавуваат во староста.

Ментално здравје Америка спроведе анкета на луѓе на возраст над 65 години, се покажа дека само 38% од постарите сметаат дека депресијата е здравствен проблем, додека 58% сметаат дека паѓањето во депресија во старост е нормално. Како резултат на тоа, повеќето постари луѓе кои страдаат од депресија воопшто не примаат никаков третман. Ова, од своја страна, води до висока стапка на самоубиства кај постарите лица: кај луѓе над 75 години - 16,3 случаи на 100,000 луѓе, во споредба со 11,3 на 100,000 луѓе во популацијата како целина.

Ризикот од депресија зависи не само од промените во животот и стресните ситуации. Луѓето чие потесно семејство страда од депресија, се изложени на поголем ризик да развијат слична состојба и може да бидат предизвикани од одредени лекови, на пример, за третман на хипертензија.

Симптомите на депресија кај постарите луѓе се многу слични на оние со средовечни лица: чувства на тага, безнадежност и безнадежност, несоница, замор, губење на општ интерес во околината, фиксација на проблеми и негативни аспекти на животот, социјална исклученост; оштетување на меморијата, тешкотии во продуктивното размислување, раздразливост и, конечно, мисли за смрт и самоубиство.

Главната работа е да се разбере дека ова е болест од било која возраст и дека не треба да ги игнорирате предупредувачките знаци. Ако не се лекува, депресијата може да доведе до самоубиство. Слушајте внимателно ако некој на која било возраст се пожали на депресија или вели дека луѓето не се грижат за него. Оваа личност навистина може да побара помош.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .