Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Bariatric хирургија може да го зголеми самоубиствените тенденции

Проблемите со менталното здравје се широко распространети кај пациенти со морбидна дебелина и оние кои се подложени на бариатрична хирургија.

Дебелината достигна нивоа на епидемија во богатите земји; околу 6% од Американците страдаат од оваа патологија. Кога исхраната, вежбите и советувањето за однесувањето се неубедливи, бариатричната хирургија е ефикасен третман кој води до 60-80% вишок на телесната тежина во текот на првата година по операцијата.

Менталните проблеми не се невообичаени кај оние кои хируршки го намалуваат обемот на стомакот. Овие проблеми вклучуваат злоупотреба на супстанции, депресија и нарушувања во исхраната, кои можат да го загрозат исходот и успехот на операцијата.

Суицидното однесување и тенденции често се наоѓаат кај пациенти со биатрична хирургија. Сепак, не беше јасно дали операцијата ги омекнува или интензивира намерата за самоубиство.

Од 30-те претходни студии, 28 покажуваат дека ризикот од самоубиство кај пациентите кои биле подложени на таква операција е четири пати повисок од просечната стапка кај населението. Фактот дека ова се случува кратко време по операцијата подразбира причинско-последична врска.

Д-р. Батти и неговите колеги од Институтот за истражување на Сондбрук во Онтарио проучувале 8.815 возрасни и го споредувале самоубиственото однесување пред и после операцијата користејќи ги регионалните здравствени регистри. Истражувачите идентификуваа четири категории на самоубиствено однесување: лекови, алкохол, токсични супстанции и физичка траума.

Вкупно 111 пациенти (1.3%) имале барем еден случај на самоубиствено однесување пред или по операцијата. Во принцип, имаше 62 обиди пред операцијата и 96 по. Единаесет луѓе се обиделе да извршат самоубиство на двата интервали: 37 пред и 63 по операција. Како резултат на тоа, ризикот од самоубиство се зголемил за околу 50% по операцијата. Намерно труење со дрога беше најчестиот механизам на самоубиство.

Истражувачите веруваат дека тоа е несакана појава, како што е диета, промена на обликот на телото, незадоволство од очекуваните резултати кои ги поткопуваат севкупните придобивки на бајатричната хирургија. Тие повикуваат на поактивен скрининг на ризикот од суицидни мисли, трендови и обиди кај пациентите кои користат хируршки третман на дебелина.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .