Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Сексот го "менува" имунолошкиот систем за да ги зголеми шансите за бременост

Жените често се обидуваат да забременат, надевајќи се дека времето на секс паѓа на оптимални денови на овулација, и со право. Но, новото истражување покажува дека сексот во која било точка во циклусот на овулација доведува до промени во имунолошкиот систем, што ја зголемува веројатноста за зачнување.

Ова е заклучок на две студии објавени во списанијата "Плодноста и неплодноста" и "Физиологија и однесување". Двете студии беа предводени од Тиерни Лоренц, од Институтот Кинси на Универзитетот во Индијана.

Лоренц забележува дека паровите кои се обидуваат да забременат обично се охрабруваат да имаат редовен секс со цел да ги зголемат шансите за зачнување, дури и за време на фоликуларната фаза на циклусот, но не е јасно како функционира ова.

За понатамошно истражување на оваа тема, Лоренц и нејзините колеги користеа информации од стажанти на Институтот за проучување на женскиот имунитет и сексуалното здравје. Тие имаат акумулирано податоци за менструалните циклуси на 30 здрави жени, од кои половината се сексуално активни, а втората половина не беше.

Во еден труд, тимот опишува како сексуално активните жени доживуваат повеќе промени во Т-помагачите кои го контролираат имунолошкиот одговор на телото, активирајќи клетки кои ги уништуваат странските клетки во телото. Во втората статија, тие презентираат докази за разлики во нивоата на антитела помеѓу двете групи на жени. Антителата, кои се познати како имуноглобулини, играат клучна улога во уништувањето на странските микроорганизми.

Меѓутоа, ако одите по овој логичен синџир, тогаш спермата исто така е туѓ и бременоста едноставно нема да дојде. Но, ова, се разбира, не е така.

Истражувачите истакнуваат дека постојат неколку типови на Т-помошник и имуноглобулини. Додека типот Т-помошници од тип 1 му помага на телото да се брани од надворешни закани, тип 2 Т-помагачи му помагаат на телото да направи бременост, на пример, да му помогне на телото правилно да ги интерпретира сперматозоидите или ембрионот.

Резултатите од нивната студија покажуваат дека сексуално активните, не-бремени жени имале значително повисоки нивоа на Т-помошници од тип 2 и имуноглобулини А за време на лутеалната фаза на менструалниот циклус.

Во групата жени со сексуална апстиненција, ниту една од овие промени во имунитетот не била присутна.

Овие податоци потенцијално можат да влијаат на препораките за двојките кои се обидуваат да забременат, во смисла на тоа колку често треба да имаат секс.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .