Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Садовите за миење може да помогнат во намалувањето на стресот.

По зафатен ден, некои од нас сакаат да одат во салата, други сакаат да пијат една чаша вино или само да легнат пред телевизорот за да ги смират нервите. Но, зошто да не пробаш да миеш садови? Не, всушност. Според новата студија, перењето може да ја зголеми менталната благосостојба.

Една студија објавена во списанието Mindfulness покажа дека свесното миење на садовите, со фокус на мирисот на сапун, чувството на јадења и топлината на водата, може да предизвика позитивна состојба на умот.

Свеста е способноста да се заборават негативни или одвлекување мисли за да се овозможи целосна свест за вашите чувства во моментот. Како што е прикажано, помага да се намали анксиозноста и стресот, како и да се помогне да се подобри квалитетот на спиењето и да се намали ризикот од депресија .

Во оваа студија, коавторот Адам Хенли и неговите колеги одлучија да утврдат дали позитивната состојба на умот може да се постигне преку рутински и дневни активности, како што се миење садови.

Тимот привлече 51 експериментален колеџ, каде што работел авторот, од нив беше побарано едноставно да ги мијат садовите. Пред да го сторат тоа, половина од учесниците беа обврзани да прочитаат описен извадок за миење садови (контролна група), додека другата половина беше замолен да се фокусира на нивната примарна задача, миење садови. Ова значеше дека една група би била свесна за миење садови од текстот, но би била постојано оттргната од задачата, а втората група би била целосно фокусирана на примарната задача.

Откако учесниците го завршија процесот на миење садови, истражувачите почнаа да ја оценуваат нивната свест. Во споредба со учесниците во контролната група, научниците открија дека оние кои ги прават садовите, каде што се фокусираат на мирисот на сапун, врз топлината на водата, со допир на самите плочи, се покажало дека се во попозитивна состојба на умот. Поконкретно, намерно миење на намалена нервоза за 27%, а нивото на инспирација се зголеми за дури 25%, споредено со учесниците во контролната група.

Врз основа на наодите, Ханли и неговите колеги сугерираат дека обичните и секојдневните рутински активности можат да ја зголемат психолошката благосостојба и да го намалат чувството на стрес, колку што се фокусирате на вашата задача.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .