Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Неправилниот третман на астмата во раното детство може да доведе до заостанат раст.

Според новата студија, долготрајната употреба на инхалирачки кортикостероиди, во првите две години од животот на детето, може да доведе до намалување на стапките на раст.

Истражувачите од Универзитетот на Источна Финска и Универзитетската болница Куопио го анализираа ефектот врз лековите за астма врз висината и тежината на новороденчето.

Се препорачува кај деца инхалирани кортикостероиди да се користат само за лекување на рекурентна бронхијална опструкција. Посебни или секундарни случаи на егзацербации треба да се запрат со бронходилататори со кратко дејство или орални кортикостероиди со краток тек.

Сепак, инхалираните кортикостероиди не се секогаш користени, според пропишаните препораки, истакна водечкиот истражувач д-р Анти Саари.

Според Центрите за контрола на болести и превенција (ЦДЦ), околу 6,8 милиони деца во САД во моментов имаат астма - околу 9,3%.

За студијата, истражувачите студираа популациона група составена од 6.391 момчиња и девојчиња 6.091. Добиени се податоци за мерења на висината и тежината, како и за бројот на лекови купени за нив, од раѓање до 24 месеци.

Потоа истражувачите ги споредиле податоците за деца кои биле изложени на инхалирани кортикостероиди флутиказон и будесонид со податоци за деца кои не ја примале оваа дрога.

Децата кои користеле инхалациски кортикостероиди, во текот на првите 2 години од животот, се покажаа под нормалата за возраст, таков заклучок е најстариот важен за оние деца кои земале будесонид повеќе од 6 месеци.

На долг рок, побавниот раст во детството може да доведе до намалување на потенцијалот за раст, со што, како возрасен човек ќе биде помал од оној што би се очекувал.

Истражувачите наведуваат дека нивните набљудувања ја истакнуваат важноста на правилната употреба на инхалираните кортикостероиди кај доенчиња. Иако овој лек е достапен само со лекарски рецепт, резултатите покажуваат дека треба да им се обезбедат дополнителни предупредувања и препораки на родителите кога третираат болести како што е астма.

Гледајќи напред, тимот се обидува да ги испита ефектите на оваа дрога кај постарите деца, во подолг временски период, со цел да се оцени крвниот ефект на лековите.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .