Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Иновативниот имплант на мозокот може да помогне при губење на меморијата

За пет милиони Американци кои живеат со Алцхајмерова болест , губењето на меморијата е неизлечлива состојба поврзана со болеста. Во моментов, нови импланти се тестираат кај болните луѓе.

Резултатите од имплантот - кој беше развиен од истражувачите од Универзитетот на Јужна Калифорнија (USC) и Wake Medical Center во Северна Каролина - неодамна беа презентирани на 37-тата годишна IEEE International Conference во август.

Имплантот содржи електроди кои се наоѓаат во областите на хипокампусот, познат како мемориски центри на мозокот. Истражувачите објаснуваат дека кога мозокот прима сетилни информации, се формира меморија со испраќање на сложени електрични сигнали кои циркулираат низ хипокампусот. Еве, сигналите се рекодираат додека не стигнат до крајната област и нема да бидат примени за долгорочно складирање. Меѓутоа, ако областа е оштетена, не се случува транскодирање, со што нема можност за формирање долгорочна меморија. Затоа луѓето со Алцхајмерова болест може да се потсетат на минатите настани пред оштетување на мозокот, но не можат да генерираат нови долготрајни спомени.

Истражувачите беа во можност точно да симулираат транскодирачки пат од краткорочна до долготрајна меморија, врз основа на успесите од претходното истражување. Прво, експериментите биле спроведени на животни. Потоа користеле пациенти кои веќе имале инсталирани електроди за третман на хронични епилептични напади.

Резултатите покажаа дека по стотици испитувања спроведени со девет пациенти, алгоритмот за транскодирачки програми можеше да предвиди како сигналите ќе бидат преведени на точност од 90%. Всушност, иако во моментов не постои начин да се "чита" меморијата, само со гледање на неговиот електричен сигнал, имплантите на истражувачите го заобиколат оштетениот дел од хипокампусот со цел да го пренесат правилно преведениот сигнал до потребната област. "Тоа е како да можеш да преведуваш од шпански на француски, без да знаеш кој било од овие јазици", вели Бергер.

Изгледите за решение за пациенти со губење на меморијата е возбудлив пробив во проучувањето на нервниот систем. Впрочем, тоа е можност да се постават нови сеќавања во човечкиот мозок.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .