Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Придобивките од психотерапијата за депресија се преценети.

Психотерапијата е една од најчестите форми на третман за лицата со депресија. Сепак, една нова студија објавена во списанието PLOS ONE сугерира дека придобивките од ваквиот третман најверојатно биле преценети во претходните студии.

Депресијата е една од најчестите ментални нарушувања во САД. Антидепресивите се лекови од прва линија за пациенти со депресија. Според студијата на Стивен Холлон и колегите, претходните студии ги преценувале резултатите со причина, и само затоа што биле пристрасни и стереотипни.

Како пример, тие укажуваат на еден тест, според една студија на 74 плацебо-контролирани антидепресивни ефекти, кои биле поднесени до Управата за храна и лекови (ФДА) за преглед. Од 38 студии кои ги покажаа придобивките од антидепресивите, беа објавени само 37. Сепак, од 36 студии кои покажаа антидепресиви во негативно светло, 61% воопшто не беа објавени, а 31% се вратија за ревизија за да ги презентираат од најдобрата страна.

За неговото истражување, Холлон и неговите колеги тргнале кон верификација на резултатите од психотерапијата за депресија, чии резултати можеби биле предмет на пристрасни публикации. Бројни студии ја поздравија психотерапијата како ефикасен третман за депресија, и како резултат на тоа, Националниот институт за ментално здравје го препорачува како ефикасен третман за депресивни состојби.

Холлон и неговите колеги ги проучувале базите на податоци на различни Институти за ментално здравје (ИЈЗ) за да ги идентификуваат сите рандомизирани клинички испитувања кои добиле грантови од ИЈЗ. Тие потоа ја тестираа ефективноста на психотерапијата за депресија помеѓу 1972 и 2008 година. Од 55 студии кои добиле грантови за ИЈЗ, 13 не биле објавени. Научниците ги испитале необјавените студии и утврдиле дека психотерапијата е 25% помалку ефикасна отколку што е наведено во претходните публикации. Ова не значи дека психотерапијата не работи. Психотерапијата добро функционира, не толку ефикасна како што е опишана во научната литература.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .