Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Еден тест може да открие скоро секој вирус.

Собирањето на вируси кои се наоѓаат внатре и на површината на човечкото тело се познати како вируси. Според високиот автор на студијата, д-р. Gragory Storch, во процесот познат како "декодирање на вирусна секвенца", истражувачите развиле начин за ефикасно откривање на вируси кои се присутни на многу ниски нивоа. Но, тестот, досега, не бил доволно чувствителен за да открие ниско ниво на вирусни грешки. Многу тестови се ограничени во откривањето на само оние вируси за кои се верува дека се извор на ова и одредена болест кај одреден пациент.

Новиот тест може да се користи за откривање на епидемии на смртоносните вируси, како што е вирусот Ебола , Марбург и тешкиот акутен респираторен синдром (САРС), како и најчестите вируси, вклучувајќи ротавирус и норовирус, кои предизвикуваат сериозни гастроинтестинални инфекции.

Тимот се надева дека тестот ќе биде корисен во случаи кога стандардното тестирање не открива дијагноза или кога не е познато што предизвикало појава на болеста.

Новиот тест се вика Вирокап и клинички е демонстриран на пациенти за откривање на вируси кои не се пронајдени со стандардниот метод на тестирање. Тестот ги детектира вирусите со иста чувствителност како и полимеразната верижна реакција (ПЦР), која се користи во клиничките лаборатории и се смета за "златен стандард". Сепак, додека ПЦР тестовите можат да детектираат до 20 вируси во исто време, ViroCap теоретски може да провери за речиси секој вирус. За развојот на тестот, истражувачите испратија уникатни делови од ДНК или РНК од секоја позната група на вируси кои ги инфицираат луѓето и животните: собрани се вкупно 2 милиони уникатни делови од генетскиот материјал!

Истражувачите го оценија новиот тест со земање на две групи биолошки примероци - на пример, од крв и фецес или назални секрети од пациенти во Детската болница Сент Луис. Стандардните тестирања откриле вируси кај 10 од 14 пациенти, но новиот тест открил вируси кај четири деца од останатите деца. Ефективноста на ViroCap може да биде повисока од 52%.

Развиената технологија е јавно достапна за научниците и лекарите од целиот свет. Сите во корист на пациентите и истражувањата.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .