Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Стресот во детството може да го зголеми ризикот од дијабетес и срцеви заболувања во зрелоста

Добро е познато дека стресот може да има негативни здравствени ефекти. Тој е причина за околу 60% од сите хронични болести на човекот, според американскиот Институт за стрес. Сепак, не беше јасно дали стресот во детството може да го зголеми ризикот од развој на болести во зрелоста.

Ешли Вининг и неговите колеги анализирале податоци од речиси 7.000 луѓе кои биле дел од групата која се изучувала од 1958 година. Сите учесници беа забележани 45 години. Информациите за стресот кај субјектите и менталното здравје беа собрани на возраст од 7, 11, 16, 23, 33 и 42 години. На 45-годишна возраст, крвниот притисок беше проверен од учесниците, земени се примероци од крв и беа проценети девет различни биолошки маркери. Сите заедно, истражувачите дале кардиометаболна проценка на ризик (проценка на ризикот од дијабетес и срцеви заболувања), што укажува на степенот на ризик од дијабетес и кардиоваскуларни заболувања.

Резултатите од анализата покажаа дека, во споредба со луѓето кои имале ниски нивоа на стрес во текот на детството и зрелоста, оние кои доживеале многу стресни ситуации во детството и зрелоста имале повисоки вредности на кардиометаболички ризик.

Сепак, дури и по земајќи ги предвид факторите на надворешно влијание и социјалното благосостојба, научниците открија дека луѓето кои доживеале чести стресни ситуации во детството, како и оние кои биле во состојба на постојан стрес во зрелоста, имале кардиометаболички ризик резултати по ред на големината повисок, од луѓе кои имаат минимално или умерено ниво на стрес во текот на нивниот живот.

Овие податоци потврдуваат дека стресот кај децата значително влијае на ризикот од развој на дијабетес и срцеви заболувања подоцна во животот. Авторот забележува дека има многу повеќе докази дека тешкотиите во социјалната средина на детето влијаат на ризикот од високи нивоа на стрес и оттука и ризикот од развој на дијабетес. Така, превентивните и оперативните мерки треба да бидат насочени не само на детето, туку и во нивната социјална средина: во семејството, кај познаниците и пријателите, кај сите оние кои може да бидат под влијание на детето на еден или друг степен. Само во овој случај можеме да зборуваме за ефективни мерки за борба против стресот во детството.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .