Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Новиот комбиниран лек може да им помогне на постарите луѓе со клиничка депресија.

Новите клинички испитувања покажаа дека комбинирањето на антидепресив со антипсихотичен лек ќе помогне да се надмине клиничката депресија кај постарите луѓе кои не реагираат на конвенционален третман. Впрочем, околу половина од постарите лица, со дијагноза на клиничка депресија, не одговараат на стандардниот третман.

Една студија објавена во магазинот Лансет може да донесе надеж на милиони луѓе со депресија за кои антидепресивите не се ефективни.

Една студија во 2007 година покажа дека од 39 милиони постари лица во САД, околу 7 милиони се клинички депресирани. Покрај тоа, 90% не го добиле потребниот третман.

Претходните студии покажаа дека пропишувањето на мала доза на арипипразол антипсихотици, заедно со антидепресив, беше ефикасна во ослободувањето на симптомите на клиничка депресија кај повеќето млади пациенти чии симптоми не беа прекинати со монотерапија со антидепресиви. Комбинацијата, исто така, ја намалува веројатноста за суицидни мисли и тенденции. Оваа ставка е особено релевантна за постарите лица, имајќи предвид дека нивото на самоубиство кај луѓето над 75 години е многу повисоко отколку во било која друга возрасна група.

Комбинираната дрога беше тестирана, а резултатите беа споредувани со плацебо и монотерапија со антидепресиви. Д-р Lenze тврди дека е важно да се запамети дека постарите луѓе не можат да одговорат на лекови на ист начин како и младите луѓе.

За да се испита ефикасноста на лекот кај постари пациенти, истражувачите проценувале 468 лица на возраст над 60 години, со потврдена дијагноза на клиничка депресија. Во почетокот, секој субјект на тестирање земал само антидепресивен венлафаксин во тек на 12 недели. По околу половина од учесниците покажаа знаци на депресија. Истражувачите тогаш назначија учесници кои не реагираа на терапија со антидепресиви, или арипипразол или плацебо, заедно со венлафаксин.

Беше откриено дека комбинацијата на два лекови довела до подобрување на симптомите кај 44% од пациентите кои не реагирале на монотерапија со венлафаксин. За споредба, само 29% од учесниците кои примале плацебо биле во ремисија.

Научниците ги нарекоа резултатите "голем успех"! Сега тие се надеваат дека ќе утврдат за кои пациенти новиот тип на терапија ќе биде најефикасен.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .