Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Доењето не ги подобрува менталните способности на детето

Доењето секогаш е поврзано со бројните здравствени придобивки за детето, вклучувајќи го и намалениот ризик од астма и алергии , дебелината, дијабетес тип 2 и леукемија .

Во последниве години, се тврди дека доењето може да го подобри интелигенцијата на бебето. Во 2013 година, Медицински вести денес објави студија што укажува на тоа дека колку подолго мајката доиснува бебе, толку е попаметно нивното дете подоцна.

За нивното истражување, д-р фон Штум и нејзините колеги анализираа податоци од 11.582 близнаци родени во 1994-96 година. Податоците за доењето биле собрани од мајки чии деца биле под 2 години, а интелигенцијата на секој близнак била оценета на 2, 3, 4, 7, 9, 10, 12, 14 и 16 години. Ова му овозможи на тимот да процени колку доењето влијае на интелигенцијата на секое дете подолго време.

Како што се покажа, не постои поврзаност помеѓу доењето и когнитивниот развој. Додека девојките кои биле на доење покажале повисок IQ на возраст од 2 години од оние кои не биле доени, истражувачите забележуваат дека овој ефект бил "статистички слаб" и воопшто не бил забележан кај момчињата кои биле доени. хранење.

Покрај тоа, истражувачите не најдоа никаква поврзаност помеѓу доењето и високата интелигенција кај момчињата или девојчињата постари од 2 години, заклучувајќи дека доењето не влијае на когнитивниот развој на детето со текот на времето.

Д-р Фон Штум вели дека не била изненадена од таквите заклучоци, истакнувајќи дека интелигенцијата на детето повеќе зависи од факторите на околината отколку од времетраењето на доењето.

Таа, сепак, нагласува дека доењето има и други позитивни ефекти врз децата, како што е развојот и формирањето на автоимун систем. Сепак, жените треба да знаат дека не му наштетуваат на своето бебе ако поради некоја причина им е одбиено доењето. Од ова, вашето дете сигурно нема да стане повеќе глупаво.

Иако постојат бројни придобивки од доењето, новата студија објави недостатоци.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .