Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Контролирањето на имуните клетки може да значи побезбедни и попрецизни третмани на ракот.

Истражувачите на Универзитетот во Калифорнија во Сан Франциско развиле молекуларен "прекинувач" кој овозможува прецизна контрола на дејствата на имуните клетки, познати како Т-лимфоцити, според една нова студија објавена во списанието Science Express.

Т-клетките се дел од имунолошкиот систем, а се повеќе и повеќе научници бараат начини да го максимизираат својот потенцијал против рак, додека минимизираат несакани ефекти.

Во последните 20 години, користена клеточна терапија, една од областите на антиканцерогена имунотерапија.

Главните ефекти се фокусираат на рецепторите на клеточната површина, познати како химерични антигенски рецептори (CHA). Кога HARs се вметнуваат во Т-клетките, тие ги поттикнуваат да навлезат специфични протеини, кои се наоѓаат главно во тумори, каде што клетките започнуваат серија на имуни одговори кои ги уништуваат клетките на ракот. Овие клетки се нарекуваат CHAR T клетки. Тие веќе успешно се користат за лекување на разни форми на леукемија отпорни на хемотерапија.

За да се создадат такви клетки, тие прво мора да се отстранат од телото. Потоа, благодарение на достигнувањата на генетскиот инженеринг, тие се обединети со ХАР. По враќањето во крвотокот, тие веќе можат да ги детектираат и неутрализираат туморските клетки. Сепак, несаканите ефекти може да бидат многу сериозни. Некои пациенти биле долго време интензивно лекувани по третманот, а некои не преживеале. Една од опасностите е дека CHAR T клетките, еднаш во крвотокот, минуваат низ срцето и белите дробови и можат сериозно да ја оштетат пред да стигнат до целта.

Еден предлог за борба против недостатоците на клетките е да им даде "сигнал за самоуништување", ако несаканите ефекти стануваат опасни по живот.

Во моментов, тимот од UCSF создаде нов тип на CHA Т-клетки, кои по дифолт се во "off" состојба. Техниката на спроведување вклучува воведување на специјален лек, кој ќе дејствува како еден вид "преклопник" за Т-клетките во внатрешноста на телото. Ова ќе им овозможи на клетките да минуваат низ срцето и белите дробови без да му наштетат на здравјето.

Досега, новиот лек е тестиран во лабораторија кај глувци. Продолжува тестирањето на нови клетки и начините на нивно активирање.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .