Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Прашањето за безбедноста на електронските цигари повторно се доведува во прашање.

Доказите во основата на извештајот за употреба на електронски цигари, кои ја одобруваат нивната употреба како ефективна помош за спречување на пушењето, беше доведена во прашање во новата анализа направена. И сите, бидејќи безбедноста на е-цигарите, експертите немаат доволно независност.

Анализата објавена на веб-страницата на BMJ на 15 септември укажува дека дебатата за опасностите и придобивките од електронските цигари сè уште не е завршена, бидејќи нивната безбедност и ефикасност не се утврдени.

Необичен извештај од Одделот за јавно здравство на Англија (PHE), кој беше заснован на преглед предводен од Ана Мекнеил, професор за зависност од тутун во King's College London, претходно изјави дека електронските цигари се околу 95% помалку штетни за здравјето отколку што традиционалните можат да помогнат луѓето се ослободуваат од лошата навика.

Според Медсајк Медицински вести, д-р Мекнеил и неговите колеги откриле дека речиси сите возрасни редовно користат е-цигари, кои веќе пушат и нема докази дека е-цигарите ја зголемуваат својата желба за пушење. Извештајот PHE, кој претходно беше упатен до д-р McNeil, сепак, препорача претпазливост во заклучоците и ја нагласи важноста за обезбедување избалансирани информации за ова прашање.

Сега, Мартин Мекки, професор по европско јавно здравство, Лондонската школа за хигиена и тропска медицина и неговите колеги тврдат дека дебатата за е-цигарите е далеку од завршена. Тие го доведуваат во прашање квалитетот на работата цитирана во извештајот PHE. Покрај тоа, истражувачите ја доведуваат во прашање независноста на истражувањето. "Ниту една од студиите не може да се смета за убедлива, потребна е долгорочна работа".

Првата реакција веќе дојде од д-р Мекнеил и нејзините колеги, тие ги нарекоа сомнежите на ценетиот доктор Мекки едноставни напади против нив.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .