Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Секоја десетта бремена жена злоупотребува алкохол

И покрај широко распространетите предупредувања за опасностите од алкохол за развој на фетус (ембрион), една од 10 бремени жени, како што е откриено со националното истражување во САД, објави дека консумирал алкохол во последните 30 дена пред истражувањето. Од овие жени, околу една третина страдаат од зависност од алкохол, според извештајот на Центарот за контрола на болести и превенција (ЦДЦ).

Уште полошо, во една анкета, се покажа дека фреквенцијата на употреба на алкохол кај бремените жени е значително повисока, за 4,6 епизоди, отколку кај не-бремените жени, само 3,1 епизода.

Едно можно објаснување е дека самата бременост ја прави жената повеќе зависна од алкохол.

Индицирано е дека потрошувачката на алкохол кај бремените жени е највисока кај жените на возраст од 35 до 44 години - 18,6%, потоа дипломирани - 13,0% и невенчани жени - 12,9%.

Меѓу бремените жени, повеќе од половина (53,6%) пријавиле пиење алкохол во последните 30 дена, а 18,2% воопшто пријавиле пиење, како што пишуваат авторите.

Резултатите покажуваат потреба за поцелосно скрининг, обука и дополнително појаснување за опасностите од употребата на алкохол. Истражувањето и понатамошните консултации на бремените жени кои сеуште не развиле зависност од алкохол, ќе имаат корист само од нив, велат авторите. Пред да биде предоцна, сè уште постои време да се почувствувате и да се вратите на вистинскиот пат. Но, пациентите со зависност веќе ќе треба специјализирана помош, тука, едноставните објаснувања нема да можат да се справат.

Предложени се неколку стратегии, на ниво на целата популација, со цел да се намали прекумерната потрошувачка на алкохол и поврзана штета. На пример, USPSTF препорачува универзален скрининг за алкохол и кратки интервенции во установи за примарна здравствена заштита за сите луѓе, вклучувајќи бремени жени на возраст над 18 години.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .