Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Ген може да го зголеми влијанието на животот на менталното здравје.

Новата студија сугерира дека одредена варијација на истиот ген може да ги предиспонира луѓето кон депресија, по негативни настани во детството (на пример, семејно насилство) и да го зголеми нивото на среќа на поединецот, под услов да нема лоши настани.

Оваа студија го оспорува традиционалниот поглед на генетската подложност на депресија кај луѓе со одредена должина на протеини во структурата на одреден ген предложен од д-р Бусман.

Тим научници сугерираат, според резултатите, дека некои луѓе имаат генетска предиспозиција што ги прави повеќе подложни на негативни фактори, но ако ги ставите истите овие луѓе во поволна средина, тие се со поголема веројатност да напредуваат.

Научниците ја анализирале ДНК, односно протеинот во транспортот на серотонинот (SERT) во еден од гените, 333 средовечни Австралијци и го оцениле присуството на симптоми на депресија во текот на изминатите 5 години користејќи посебен прашалник за ментално здравје.

Се покажа дека луѓето со иста верзија на протеинот, но кои немале тешко детство, се помалку склони кон депресивни епизоди во иднина.

Се претпоставува дека оваа студија ќе помогне да се идентификуваат пациентите на кои им е потребна дополнителна медицинска поддршка.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .