Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Популарниот антидепресив за тинејџерите се покажа како небезбеден за здравјето

Престижната британска медицинска списание BMJ објави неодамна откриени факти дека популарниот антидепресив paroxetin, ако се користи од адолесцентите, не е само неефективен, туку и штетен за здравјето.

Клиничките испитувања на антидепресивите беа спроведени во 2001 година и беа организирани од фармацевтскиот гигант GlaxoSmithKline (GSK). Лекарите ја споредуваа ефикасноста и безбедноста на антидепресивните пароксетин и имипрамин со плацебо лекови кога се земаа кај адолесценти со тешки симптоми на депресија . Наодите на лекарите за резултатите од тестот беа објавени од страна на Американската академија за детска и адолесцентна психијатрија во 2001 година и објавија дека антидепресивот е ефикасен и безбеден за препишување на адолесценти кои страдаат од депресија.

Сепак, новите информации за лекот, објавени на 16 септември во BMJ, се контрадикторни со резултатите од клиничките испитувања на антидепресивот. Користејќи доверливи информации поврзани со претходната студија, медицинскиот тим предводен од професорот Џон Јуреидини од Универзитетот во Аделаида ги анализира резултатите од тестовите и заклучи дека ниту пароксетин ниту имипрамин не биле ефективни во лекувањето на депресија од плацебо лекови. Во исто време, антидепресивите имале многу сериозни несакани ефекти врз здравјето на пациентите.

Пароксетин се продава во САД под брендот Paxil. Патентот за лекот истекол во 2003 година, и оттогаш генеричките антидепресиви се произведени во многу земји. Овој лек припаѓа на класата на SSRI - инхибитори на повторна употреба на серотонин.

Д-р Фиона Голи, главен и одговорен уредник на BMJ, рече дека "новото истражување укажува на драматично ниско ниво на транспарентност во спроведување на клинички испитувања на нови лекови, во кои ниту лекарите ниту јавноста немаат објективни информации за резултатите од тестот". Таа смета дека тестовите треба да бидат спроведени од независни организации, а не финансирани од фармацевтски гиганти кои го создале новиот лек.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .