Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Во близина на решавање на мистеријата на рак на простата

Истражувачите од Универзитетот Томас Џеферсон и неколку други медицински центри веруваат дека тие се блиску до отстранување на мистеријата на ракот на простата по спроведувањето на широк спектар на многу сложени генетски студии. Успехот ќе биде реален кога научниците успеваат да го намалат бројот на случаи на хирургија, зрачење и други радикални третмани за болест, со сериозни несакани ефекти.

Во САД, ракот на простата е трета најчеста болест по ракот на дојката и на белите дробови, а најмногу досадно е дека оваа форма на рак е многу слабо предвидлива. Лекарите и научниците забележале дека ракот на простатата може да биде неактивен долго време или да се развие брзо и да го убие пациентот. Главниот проблем на модерната медицина е да научиме да разликуваме една форма на болеста од друга.

Идејата на научниците е дека тајната на оваа болест може да се открие како резултат на генетските истражувања, зошто Афроамериканците имаат максимална шанса да развијат најопасен облик на рак на простата. Според најновите забелешки од Фондацијата за рак на простата, афроамериканските мажи се 1,6 пати поголеми шанси да бидат бели и 2,4 пати поголеми шанси да умрат.

Оваа студија беше овозможена со значително зголемување на бројот на афро-американски волонтери кои учествуваа во клинички експерименти на рак на простата. Претходно истражувачите во својата работа главно имаа податоци собрани од медицински центри во скандинавските земји, каде што постои добро воспоставен систем за откривање и регистрирање на болеста, но овие бази на податоци содржат информации за пациенти со претежно бела раса.

Научниците од Универзитетот Томас Џеферсон внимателно ги проучиле клиничките податоци на 400 мажи кои биле подложени на хируршки третман на рак на простата и идентификувале околу 20 гени, наречени биомаркери поврзани со развојот на болеста. Некои од нив се покажаа како показатели за агресивни форми на рак, што довело до ширење на метастази во лимфните јазли и до црниот дроб, вклучително и кај оперативните пациенти.

Резултатите од најновата студија се објавуваат во списанието Clinical Oncology.

Во исто време, лекарите од Институтот за истражување на ракот во Лондон рекоа дека собрале сеопфатна карта на генетските мутации откриени кога се појавуваат агресивни форми на рак на простата. Резултатите беа објавени пред два месеца во списанието Cell.

Истражувачите веруваат дека се блиску до решавање на мистеријата за формирање и развој на опасна болест.

Сподели го овој напис:

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .